Skip to main content

HEL203

Fagside fra Biblioteket - tips til litteratursøking og kildehåndtering

Ernæringslære - bøker

Litteraturtips - bøker. Barn og måltider. Kostveiledning og atferdsendring. Matvaner

Barn og fisk

Forskningsartikler

Databaser:

  • MEDLINE, ERIC - kan begge søkes via EBSCOhost: TI (fish OR seafood) AND TI child* AND TI (percept* OR tast OR tasting OR preference* OR consum* OR eating OR behav* OR diet* OR intake* OR nutrition* OR choice* OR meal OR meals OR dinner)  LENKE
  • Google Scholar: intitle:fish|seafood intitle:children intitle:perception|preference|preferences|consume|consumption|intake|eating|eat|diet|dietary|pattern|patterns|behavior|choice|meal|meals LENKE

Eksempel på treff fra søk- barn og inntak fisk

  • Helland, S. H., Bere, E., Bjørnarå, H. B. & Øverby, N. C. (2017). Food neophobia and its association with intake of fish and other selected foods in a Norwegian sample of toddlers: A cross-sectional study. Appetite, 114, 110-117. https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.03.025
  • Birch, D., Dean, D., Fazal-e-Hasan, S. M. & Lawley, M. (2018). Train the child and teach the adult: Developing intervention strategies for increasing seafood consumption. Journal of Consumer Behaviour, 17(4), 426-438. https://doi.org/10.1002/cb.1719
  • Mitterer Daltoé, M. L., Breda, L. S., Belusso, A. C., Nogueira, B. A., Rodrigues, D. P., Fiszman, S. & Varela, P. (2017). Projective mapping with food stickers: A good tool for better understanding perception of fish in children of different ages. Food Quality and Preference, 57, 87-96. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2016.12.003
  • Altintzoglou, T., Skuland, A. V., Carlehög, M., Sone, I., Heide, M. & Honkanen, P. (2015). Providing a food choice option increases children’s liking of fish as part of a meal. Food Quality and Preference, 39, 117-123. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2014.06.013

og flere

  • Caine-Bish, N. L. & Scheule, B. (2009). Gender differences in food preferences of school-aged children and adolescents. The Journal Of School Health, 79(11), 532-540. https://doi.org/10.1111/j.1746-1561.2009.00445.x
  • Carstairs, S. A., Marais, D., Craig, L. C. A. & Kiezebrink, K. (2017). How important are the influencing factors to the decision on whether to provide seafood in infant and young child feeding? Appetite, 117, 224-233. https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.05.034
  • Garemo, M., Arvidsson Lenner, R., Nilsson, E. K., Borres, M. P. & Strandvik, B. (2007). Food choice, socio-economic characteristics and health in 4-year olds in a well-educated urban Swedish community. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland), 26(1), 133-140. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2006.07.005
  • Longbottom, P. J., Wrieden, W. L. & Pine, C. M. (2002). Is there a relationship between the food intakes of Scottish 5(1/2)-8(1/2)-year-olds and those of their mothers? Journal Of Human Nutrition And Dietetics: The Official Journal Of The British Dietetic Association, 15(4), 271-279. https://doi.org/10.1046/j.1365-277X.2002.00374.x
  • McManus, A., Burns, S. K., Howat, P. A., Cooper, L. & Fielder, L. (2007). Factors influencing the consumption of seafood among young children in Perth: a qualitative study. BMC Public Health, 7, 119-119. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-7-119
  • Nicklaus, S. & Schwartz, C. (2019). Early influencing factors on the development of sensory and food preferences. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 22(3), 230-235. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000554
  • Nicklaus, S., Schwartz, C., Monnery-Patris, S. & Issanchou, S. (2019). Early Development of Taste and Flavor Preferences and Consequences on Eating Behavior. Nestle Nutrition Institute Workshop Series, 91, 1-10. https://doi.org/10.1159/000493673
  • Yuan, W. L., Rigal, N., Monnery-Patris, S., Chabanet, C., Forhan, A., Charles, M.-A. & de Lauzon-Guillain, B. (2016). Early determinants of food liking among 5y-old children: a longitudinal study from the EDEN mother-child cohort. The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 13, 20-20. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0342-5

Offentlige publikasjoner, rapporter og statistikk

 

Mat og måltider - Barnehagen

"Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner... Personalet skal ...legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna" Sitat:  Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver.

Finn på hylla i biblioteket

  • Frykt - angst (psykologi) - og frykt for mat: 152.46
  • Matservering--førskoleopplæring og barneskoleopplæring 372.1716 
  • Kosthold/Ernæring  - helse: Barn og unge 613.2083
  • Barnehage: 372.21 - enkelte titler
  • Kokebøker, matlaging: 641.5 -  641.5622

Rammeplan for barnehagen

Kropp, bevegelse, mat og helse. 

Forskrift

Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Lovdata 

Retningslinjer

Helsedirektoratet. Mat og måltider i barnehagen. Nasjonal faglig retningslinjeNasjonal faglig retningslinje

Rusmisbrukere og kosthold

Statistikk rusavhengige

Kostholdsveiledere Helsedirektoratet
  • Helsedirektoratet (2016). Kosthåndboken. Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Link 
  • Helsedirektoratet. Kostrådene og næringsstoffer. Nasjonale faglige råd. Nasjonale faglige råd. Link Hentet fra .  Se Kap. 2.5 Vitaminer, mineraler. Link
Oppslagsverk - symtomer, tilstander
Finn forskningsartikler
  • MEDLINE (via EBSCOhost. MEDLINE databasen kan også søkes via PubMed): Eksempel på søk, her søkt smalt på ord fra tittel (se TI foran søkeordene) men bredt på ord for rusmisbrukere og ernæring, som gir treff på flere aspekter av emnet:
    • TI ((heroin OR drug OR substance OR alcohol* OR polydrug) N3 (user OR users* OR addict* OR disorder* OR abuse* OR misuse* OR illicit)) AND TI (nutrition* OR diet OR dietary OR vitamin OR malnutrition OR undernutrition* OR mineral OR minerals OR food OR diet OR dietary OR eating OR nutrient​) Lenke til treff
    • Færre treff, alle ord må forekomme i artikkelens tittel:  TI (heroin OR drug OR substance OR alcohol* OR polydrug) AND TI (user OR users* OR addict* OR disorder* OR abuse* OR misuse* OR illicit OR dependenc*) AND TI vitamin  Link
    • Eksempel på treff
      • Sæland, M., Wandel, M., Böhmer, T., & Haugen, M. (2014). Abscess infections and malnutrition--a cross-sectional study of polydrug addicts in Oslo, Norway. Scandinavian Journal Of Clinical And Laboratory Investigation, 74(4), 322–328. https://doi.org/10.3109/00365513.2014.891256

      • Sæland, M., Haugen, M., Eriksen, F.-L., Smehaugen, A., Wandel, M., Böhmer, T., & Oshaug, A. (2009). Living as a drug addict in Oslo, Norway--a study focusing on nutrition and health. Public Health Nutrition, 12(5), 630–636. https://doi.org/10.1017/S1368980008002553 

      • Yazici, A. B., Akcay Ciner, O., Yazici, E., Cilli, A. S., Dogan, B. & Erol, A. (2019). Comparison of vitamin B12, vitamin D and folic acid blood levels in patients with schizophrenia, drug addiction and controls. Journal Of Clinical Neuroscience: Official Journal Of The Neurosurgical Society Of Australasia, 65, 11-16. https://doi.org/10.1016/j.jocn.2019.04.031 

      • Jeynes, K. D. & Gibson, E. L. (2017). The importance of nutrition in aiding recovery from substance use disorders: A review. Drug and Alcohol Dependence, 179, 229-239.  https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2017.07.006  
      • Neale, J., Nettleton, S., Pickering, L. & Fischer, J. (2012). Eating patterns among heroin users: a qualitative study with implications for nutritional interventions. Addiction, 107(3), 635-641. https://doi.org/10.1111/j.1360-0443.2011.03660.x
  • Google scholar
    • intitle:herion|drug|polydrug|substance|alcohol intitle:abuse|abusers|addict|addiction|addicts intitle:nutrition|nutritional|vitamin|food|nutrient link
    • Søketeknikker
      • intitle = ord må stå i tittelen
      • | = OR, enten, eller
      • frase " .. .. " ordene må stå ved siden av hverandre
      • I GS vil man finne forskningsartikler, rapporter og studentoppgaver, avhandlinger
      • Eksempel på treff
      • Urhan, M., Ergün, C. & Karadağ, M. G. (2018). An analysis of food consumption status, body weight change and body composition in individuals with substance use disorders: a systematic. Progress in nutrition, 20(supp. 2), 5-28. https://doi.org/10.23751/pn.v20i2-S.5632

Bøker og masteroppgaver fra søk i ORIA og Helsedirektoratet

Se ellers generelle bøker om ernæringslære ovenfor - og tips til eventuelle flere databaser og nettsteder for søk

Søk selv

Søk selv

 

Se søktips i fanen Finn litteratur og på fagsiden for Ernæring, emne måltidspedaogikk