Skip to main content

E-bøker: Lese - nedlaste

Informasjonsside med praktiske råd og veiledninger i bruk av e-bøker på PC. Mac, lesebrett og nettbrett

Lese/laste ned e-bøker

UB e-boktilbud er fra et titalls ulike e-bokleverandører. Dette fører til at grensesnitt, noterings- og nedlastingsmuligheter varierer. Oversikt over de ulike e-bokleverandørene her, med informasjon om nedlasting og utskriftsmuligheter.

Vår største e-bokleverandør Ebook Central tilbyr lesing av bøkene på mobile enheter: last ned: Bluefire Reader, som er gratis for IOS/AndroidBøkene kan selvfølgelig leses på PC. Man kan låne/laste ned noen av bøkene, dette fordrer at man også lager en konto i Ebrary. Ved nedlasting av ebok får du beskjed at du må laste ned Adobe Digital Editions (gratis).

Gjennom forlaget Springer tilbyr vi ca 50.000 bøker innen en rekke emner, særlig fyldig dekning innen matematikk og ikt, fri nedlasting av kapitler i et åpent PDF-format.

For å laste ned ebøker fra Dawsonera se veiledning

Om e-bøker på iPad

For å lese/laste ned bøker utenfor Campus må du være knyttet til nettet på UiA ved hjelp av vpn.  Beste tilgang er basert på installering av programmet Anyconnect 

Bruk av iPad praktiske råd

Hvis dere sjekker tabellen på neste fanet er det mulig å se i hvilken grad iPad kan brukes for å lese e-bøker fra ulike leverandører. For nedlastning av komplette e-bøker fra Ebook Central og Ebscohost kreves noe oppsett første gang:

  1. Opprett egen bruker for Ebook Central eller Ebscohost
  2. Opprett brukerID hos Adobe, dette trengs for å autorisere iPaden hos Adobe
  3. Last ned applikasjonen Blue Fire Reader fra App Store den er gratis
  4. Autoriser iPaden din i Bluefire Reader. Nå kan du lese e-bøker som er sikret av Adobe Digital Editions
  5. Last ned ebøker fra Ebook Central eller Ebscohost, du vil bli spurt om du ønsker å åpne boken i Bluefire  Reader

Det finnes en meget grundig veiledning med skjermbilder hos vår kollega ved Princeton Wayne Bivens-Tatum

Skrive ut og lagre

Hvilke muligheter det er til å lage en egen kopi eller skrive ut varierer mye, ikke bare fra en leverandør til en annen, men også fra bok til bok. Noen bøker kan lastes ned eller skrives ut i sin helhet, mens andre for eksempel bare kan lastes ned for en periode og ikke skrives ut. Opprett en personlig konto hos leverandøren, og du vil se hva som er mulig. I henhold til åndsverksloven kan man bare lagre en kopi eller skrive ut til eget bruk og må ikke dele med andre.

De fleste av våre leverandører tilbyr nedlastning som PDF, men noen forutsetter at man benytter programvare som Adobe Digital Editions eller Bluefire Reader. Det gjelder om man bruker pc, mac, nettbrett eller telefon. Kindle er kompatibelt med PDF samt noen andre formater

Spør oss

Ta gjerne kontakt oria@uia.no hvis du har spørsmål om ebøker. 

Pensum

Fins pensumboka i elektronisk utgave? Søk etter tittel, forfatter eller ISBN i Oria.

Kan boka lastes ned eller skrives ut?.

Problemer med tilgang

E- boken jeg vil lese står at er i bruk? 

Dette betyr at det er begrensinger på hvor mange som kan lese e-boken på samme tidspunkt. Da må du prøve igjen senere. 

Boken jeg tidligere har brukt finner jeg ikke igjen?

Mange av e-bøkene våre er en del av e-bokpakker hvor det av og til skriftes ut hva som er en del av pakken. Om det er noe du savner så ta kontakt med oss på universitetsbiblioteket.