Skip to Main Content Red Color Bar with Grey Menu
Logo

Study Cards

Kjærester

by Susie Doenhoff on 2023-12-01T10:18:45+01:00 in Litteratur, Review | 0 Comments

I Axel Jensens etterlatte boksamling har vi funnet noen bøker med en svært interessant historie bak seg. Disse har tilhørt to av Jensens kjærester, Lena Folke Olsson og Astrid Bye.

Lena Folke Olsson var Leonhard Cohens første kjæreste på Hydra før Leonhard forlot henne for Marianne Ihlen, Axel Jensens daværende kjæreste. Lena og Axel dro sammen tilbake til Norge og bodde en periode i Thomas Heftyes gate i Oslo sammen med forfatterne Georg Johannesen og Felix Thoresen. Deretter flyttet de til Irland og så London, ettersom Axel hadde store planer om å oversette «Ulysses» av James Joyce, et prosjekt han fort gav opp. Oppholdet gav allikevel frukter, siden Jensen gav ut sin kanskje mest berømte roman, Science Fiction-fortellingen «Epp» (1965), i denne perioden.

I 1969 ble Axel Jensen sammen med skuespiller Astrid Bye, som hadde bakgrunn som teaterskuespiller blant annet på Den Nationale Scene i Bergen, samt en relativt uskyldig birolle i den erotiske svenske filmatiseringen av «Fanny Hill» (1968). Axel og Astrid reiste blant annet til London for behandling på en av R.D. Laings schizofreniklinikker, der LSD iblant var en del av behandlingen, og etterhvert ble Astrids mentale helse såpass dårlig at hun ble innlagt på en psykiatrisk klinikk i Sverige da hun og Axel besøkte en Hog Farm-drevet hippieleir i forbindelse med «Stockholmskonferansen» i 1972. Det går rykter om at det var fri flyt av både hasj og LSD i denne leiren, og enkelte svenske venstreradikale mente det hele var en CIA-operasjon for å sløve ned ungdommen og hindre protester under FN-konferansen.

I neste post benytter vi anledningen tett inntil Nobelprisutdelingen, til å vise bøker tilknyttet noe av det Axel Jensen ble mest kjent for, nemlig sitt sterke engasjement for ytringsfrihet som ble forsterket i forbindelse med fatwaen mot Salman Rushdies «Sataniske vers» (1988) og attentatet på Rushdies norske forlegger William Nygård i 1993.


 Add a Comment

0 Comments.

  Recent Posts



Zotero Course at the Library
Do you feel unsure about how to reference or set up bibliographies correctly?
Kjærester
I Axel Jensens etterlatte boksamling har vi funnet noen bøker med en svært interessant historie bak seg.
Positive attitude
Keep a positive attitude.
Good study habits
Get some good study habits.
Confidence
How do you boost your own confidence as a student?

  Subscribe



Enter your e-mail address to receive notifications of new posts by e-mail.


  Archive



  Follow Us



  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Return to Blog
This post is closed for further discussion.

title
Loading...