Skip to Main Content Red Color Bar with Grey Menu
Logo

Nordisk

Nordisk og norsk - språk og litteratur

Velkommen til fagsidene for norsk og nordisk

På disse fagsidene presenterer vi et utvalg ressurser som kan være spesielt relevante og nyttige for deg som studerer norsk eller nordisk. I fanene til venstre finner du informasjon om litteratursøk, kildehenvisninger, akademisk skriving, databaser med ny forskning -- i tillegg til fulltekstressurser, korpus og nyttige nettsteder.

Siste innkjøpte bøker

Ny barne- og ungdomslitteratur på biblioteket

Jakob på vippepunktet

Dette er en morsom og varm fortelling om vennskap, gaming og å leve med ADHD. Jakob vil gjerne passe inn, samtidig som ADHD og Tourettes gjør hverdagen litt mer vanskelig for ham enn for resten av klassen. Boka har en del illustrasjoner. Fortelling for mellomtrinnet.

Saga og Storm og Kongens fortenestemedalje

Saga er eldst av fire søsken. Ho synest det blir mykje mas med småsøskena - alltid må ho passe dei. Spesielt slitsam er veslebroren Leon på fem år. Saga drøymer om å få Kongens fortenestemedalje og kome på Slottet. Saman med Storm, bestevennen hennar, skal ho trene familiehunden til å bli ein redningshund. Slik får ein fortenestemedalje, har ho høyrt. Men når dei skal starte treninga, blir alt øydelagt når veslebroren Leon må bli med. Då får Saga ein idé! Kva om dei sender Leon inn i skogen og får hunden til å finne han? Då får dei endeleg litt fred og ro. Men plutseleg er Leon borte heilt på ekte! Saga og Storm og Kongens fortenestemedalje er ei varm og humoristisk historie om å vilje bli sett, om gode vener og om søskenkjærleik.

De står i kø : bildebok

Dyrene i skogen står i kø. Det ser gøy ut, synes Kvist. Han vil være med, men da må han stille seg bakerst. Da virker det ikke så gøy lenger. Dette er en fantasifull fabel og et eksistensielt ventedrama fra skogen. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Sana og øynene : bildebok

Sana og øynene handler om Sana og mammaen hennes, og hvordan de lever og drømmer i en by langt borte fra der mamma har vokst opp. Det er en fortelling om støtten og styrken vi finner i hverandre, men handler også om sårhet og hvordan vi blir møtt av andre. Alle vil bli venn med Sana, men ingen vil bli venn med mamma. Boka gir både innblikk i og forståelse for hvordan det er å vokse opp i en minoritetsfamilie, føle seg annerledes og hvordan vi alle trenger å bli sett og inkludert - uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. Og hvordan hverdagen kan bli enklere om vi ser på hverandre med vennlige blikk. Fortelling for småskoletrinnet.

Spøkelset, jenta og navnet som forsvant : fantasy

Ei ensom spøkelsesjente drar på leting etter svar i en glemt kystby full av hemmeligheter. Finn den tingen heksene kaller en skatt, så får du tilbake alle minnene du savner. Skrott har ingen minner om hvem hun var før hun ble tatt av heksene. Nå må hun spøke på Klippen-som-ikke-finnes, for alltid. Men en dag får hun høre om en skatt, en skatt som kanskje kan hjelpe henne å finne tilbake til familien sin - og til navnet hun hadde før hun ble til et spøkelse. Hun drar ut på leting, på en reise over havet for å slåss mot magi, levende skjeletter og monstre. Men heksene er også ute etter skatten - og de gjør hva som helst for å få tak i den. Velkommen til Eidsbofrykt. En by som verden har glemt, der heksene rår, sjømonstre vokter og en jente er på jakt etter svar. Fantasy for mellomtrinnet.

Alt går an på Badeland : sangbok/pekebok

En sangbok i pekebokformat med sangen "Alt går an på Badeland" fra familiefilmen Bukkene Bruse på Badeland. Boken inneholder sangtekst, illustrasjoner fra filmen og noter. Sangbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Det redde spøkelset

Det redde spøkelset er andre bok i den frittstående serien Redd spøkelsene. Tvillingene Sam og Sara har fått et nytt oppdrag! Denne gangen må de hjelpe en familie som bor i et hjemsøkt hus. Men hvordan redder man egentlig et spøkelse som ingen har sett? Og er det sikkert at også dette spøkelset er snilt?

Vinterjenter. Ungdomsroman

Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse. Fortelling for ungdomstrinnet.

Bursdagsfesten

Julie har bursdag. Så kommer en stein og ødelegger festen. Hvem kan flytte en så diger stein? Bildebok for førskolebarn.

Bror

Storebroren til Fred er ikke som andre brødre. Bastian dukker opp midt på natten, danser ofte uten musikk og står noen ganger midt i skolegården og roper. Men han gjør også veldig farlige ting. Sånt som gjør at enda farligere folk er ute etter ham. Tenk om Fred kan hjelpe broren sin? Dette er en sterk fortelling om rus og misbruk, samt hvordan være en god bror for en som stadig skuffer deg. Fortelling for mellomtrinnet.

Ridderne og det store bålet

Drageungen Sippo er blitt kidnappet, og prinsesse Begonia sender ut Rosenbusk og Bang for å redde ham. Men det er Svartskjegg, landets verste røver, som har tatt Sippo. Og det er langt til Klampenborg, og hestene streiker. Hvordan skal dette gå? Det hadde vært mye bedre om de kunne vært hjemme og øvd seg på å tenne sankthansbålet. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Fritt fall. Tegneserieroman

Lavendel er en engel som bor i det perfekte himmelriket «Overlandet». Her møter hun sin sjelemake, hun oppfyller ønsker for mennesker, og lever et liv i komplett harmoni. I følge alle de andre englene. Men Lavendel føler seg verken heldig, lykkelig eller harmonisk sammen med sin sjelemake Datura. Noe som er umulig å gjøre noe med, for hvem kan redde en engel fra selveste himmelen? Den oppgaven blir ufrivillg gitt til Aster. En falsk engel som kommer dalende fra intet, og er ikke i stand til å huske hvem hen er. De to flykter sammen i håp om å finne svar hos den evig lokkende sola. Men Lavendels «kjærlige» sjelemake har ikke tenkt å la sin øyenstein slippe unna så lett. Dette er en fortelling om å finne tilhørighet og vennskap, men aller mest om å stå opp for seg selv! Tegneserieroman for småskole-/mellomtrinnet.

Sommerfuglhjerte. Ungdomsroman

Ingen på skolen tror på Vilda når hun sier at hun er same. Hun må svare på tusen spørsmål: Prater du samisk? Har du reinsdyr? Er faren din same? Det er som om Vilda ikke er bra nok, men hun har bestemt seg for å endre på det. Hun skal begynne å kle seg i kofte og spørre morfar, den eneste i familien som snakker samisk, om å lære henne språket. Da kan ingen stille henne slike spørsmål igjen. Men når morfar plutselig dør endrer alt seg. Nå må Vilda finne fram til det samiske på egen hånd. I begravelsen treffer hun Samuel, som har alt det Vilda savner: Kofta, reinsdyrene og språket. Kanskje er han den hun behøver? En bok om sorg, kjærlighet og om retten til å selv definere hvem man er. 

Noor og mysterieklubben

Noor og mysterieklubben har et problem, de mangler mysterier. I tillegg har noen av klubbmedlemmene latt seg påvirke av nedlatende blikk og kommentarer om at klubben er barnslig. Noor må finne et spektakulært mysterium, slik at Frances og Andreas, og miniatyrene deres, ikke forsvinner fra klubben for alltid. Men mysterieklubbens største og farligste sak er nærmere enn Noor og Oor kan forestille seg. Nok en gang må lærerstaben på Hølen skole under lupen. Dette er en frittstående fortsettelse av «Noor og miniatyren». Fortelling for mellomtrinnet.

Stjerner i mørke. Tegneserie

Foreldreløse Omar og lillebroren Hassan har levd mesteparten av livet i Dadaab, en stor flyktningleir i Kenya. Livet her er tøft: Det er sjelden nok mat, og de får ikke legehjelpen Hassan trenger. Når Omar får mulighet til å begynne på skolen, kan det være sjansen som kan endre livet deres. Men det betyr også at han vil måtte gå fra lillebroren hver eneste dag ... Stjerner i mørke er basert på somalisk-amerikanske Omar Mohameds egen livshistorie, varmt og levende tegnet av den renommerte serieskaperen Victoria Jamieson. Det er en historie om å forme sin egen framtid, og om å finne styrke i de man har rundt seg for å holde håpet levende.

Eg er V-vida

Tretten år gamle Vida stammar, m-m-masse. Og som om ikkje det var nok, har bestevenninna hennar nettopp flytta sin veg, og Vida må byrje i niande klasse utan henne. Mamma skjønar som vanleg ingenting, og meiner Vida lett kan finne seg nye vener. Men korleis skal Vida klare det, når ho ikkje ein gong klarar å seie sitt eige namn? Ein dag byrjar Viktor i klassen til Vida. Viktor har cerebral parese og haltar på eine foten, men likevel blir han inkludert med ein gong. Kva er det Viktor gjer, som Vida ikkje får til? Og finst det noko ho kan gjere for å legge stygge, stotrande stamme-Vida bakom seg, ein gong for alle? Forteljing for mellom-/ungdomstrinnet.

Alma Freng og Skjebnerådet

Bind 4 i serien. Alma Freng forbereder seg til en hemmelig krig. Men hun er ikke den eneste. Alma og solfangerne gjør seg klare til krig. Storminister Gabriella Grubel vet ingenting om det planlagte angrepet. Eller gjør hun det? Når Alma og vennene hennes avslører en stor løgn, innser de at noen som står dem nær, samarbeider med fienden. Og med verdensfreden på spill, oppdager Alma hvor langt kan hun er villig til å gå for å redde alt hun har kjært. Fantasy for mellomtrinnet.

God jul, Lille Løk

Det er snart jul, og Lille Løk ønsker seg to ting: en sykkel og en pappa. Men mamma har ikke råd til sykkel og hun kan i hvert fall ikke trylle fram en pappa, så Lille Løk må rett og slett ordne opp selv. Men hvor langt kan man gå for å få det man ønsker seg? Og hva er egentlig en ekte pappa? Adventsbok for småtrinnet.

Oversettelse av: Nilsson, Frida / God jul, Lillla Lök

Ikke snakk sant

Tenk om den eneste måten du kunne beskytte noen på, var ved å juge. Moren til Mik forsvinner hele tiden og blir borte lenge om gangen. Søsteren hans har sluttet på skolen og synes nesten ikke lenger inni den store hettegenseren sin. Folk begynner å lure, og det er risikabelt. Tenk om de ikke får bo sammen lenger? Men om man ikke juger, men bare unnlater å si sannheten - det er vel greit? Å bare ikke snakke sant? Dette er en sterk fortelling om tilhørighet og lojalitet - om å beskytte sine nærmeste når man kanskje skulle bedt om hjelp i stedet. Fortelling for mellomtrinnet.

De dødes natt: Familiaris 1

Første bok i en ny illustrert fantasyserie av Monika Steinholm og Tonje-Mari Clausen. Når Taika fyller tretten år, oppdager hun at hun er heks og dras inn i en verden hun ikke ante fantes. Plutselig får hun kvister og planter til å vokse og blomstre, men det er også mørke krefter i sving. Hva skjedde egentlig på kirkegården på Halloween? Hva er det som er galt med mamma? Og hva er det Tyr i klassen skjuler? Teksten er ispedd tegneseriestriper i mangastil. Fantasy for mellomtrinnet.

Kalde klover

Det er ikke lett å være et lite reinsdyr på vidda, når det eneste du vil er å reise til Syden og spise is. Reinsdyr kan jo ikke fly - bortsett fra Rudolf. Men når han kan, kan vel andre lære. Det lille reinsdyret oppsøker ugla for å få et kræsjkurs. Bildebok for førskolebarn og småtrinnet.

Spøkelseshistorier fra Sápmi og andre fortellinger. For ungdom/unge voksne

Mange av historiene i boka er skrevet etter muntlige fortellinger av forfatterens far, Aslak Persen Somby. Historiene som han fortalte tvillingguttene sine, Anders og Per-Ivar Somby, da de var barn på 1970-tallet, var basert på alt fra eldgamle samiske sagn, til tradisjonelle spøkelseshistorier fra vidda og små artige hverdagshistorier med basis fra noen virkelige hendelser. Tidslinjen i historiene strekker seg over to generasjoner, fra farens muntlige overføringer av tradisjonelle fortellinger, til forfatterens tekstversjon og hans nye fortellinger om egne opplevelser fra barndom til voksen. 

Emil: vinter i Lønneberget

Emil i Lønneberget gjør spell nesten hver dag. Etter hvert nye spell sitter han innestengt i snekkerboden og spikker en liten trefigur. I denne boken kan du lese om da Emil holdt det store tabberaset på Katthult, hvordan det gikk da Emil kysset prostinnen, og da Emil gjorde en bragd så hele Lønneberget jublet. For første gang kommer fortellingene om Emil ut med fargelagte illustrasjoner. Boken er nyoversatt av Agnes Margrethe Bjorvand, som også har skrevet etterordet i boken. Fortelling for førskolebarn og småtrinnet.

Bjørnen Herr Brun : bildebok

Bjørnen herr Brun og fru Brun lever et ukomplisert liv i skogen, slik de har gjort i alle år. Men de blir veldig bekymret da de oppdager at skogen fylles med slalåmbakker, hytter og maskiner, og herr Brun skjønner at han må gjøre noe. Kanskje de andre dyrene i skogen vil være med å kjempe mot menneskene? Men det er ikke lett å få hjelp av noen når du har spist familiemedlemmene deres!. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Hjartespreng : ungdomsroman

Om nokon hadde arrangert ein konkurranse i å vere 16 år, ville Inga komme på sisteplass. For sjølv om ho er flink i alle skolefaga, har fleire gode venner og er godt likt, får ho ikkje til det dei andre jentene i klassen får til. Nemleg å gå på festar, drikke seg full og vere med gutar. Ein måndag kjem bestevenninna hennar på skolen og fortel at ho har gjort det med ein gut. Da skjønner Inga at ho også må øve seg på å vere 16 år. Det er ikkje så lett når ho ikkje har talent, når ho ikkje anar kven ho kan stole på, og når ho eigentleg ikkje tør. Den einaste guten Inga vil vere med, er Nils. Ho vil sitte med han på skolebussen, bade med han i tjernet og sove ved sida av han på telttur. Men ho kan vel ikkje gjere det med han? Ho har jo kjent han heile livet. Roman for ungdomstrinnet.

Koselig med katt : vitsebok

En gøyal bok full av zombier, spøkelser og skjeletter. Den tredje helsprø enruters vitseboka fra Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen får leseren til både å stønne, grøsse og le høyt. Her finner du over 70 teite og originale vitser som passer for alle - men mest for barn. Gøy for de små leserne, og gøy for de voksne rundt - som helt sikkert kommer til å få høre vitsene. Humor for småtrinnet.

Leo er en løve

Leo forestiller seg hvordan det ville være om han var en løve. Da kunne han gått på jakt hos naboen og brølt etter storesøster. Høyt! Men er folk redde for løver? Fortellingen tar utgangspunkt i en av barns favorittleker – å leke at de er et dyr. Bildebok for førskolebarn.

Hvor ble det av?

Jonas og pappa oppdager en liten måke som har falt ned på balkongen deres. De lar den bo hos seg, selv om det ikke er lov med måker i borettslaget. Snart begynner ting å forsvinne, samtidig som måka blir større og større. Illustrert bok for førskolebarn og småtrinnet.

Yggdrasil : tegneserie

Ubbes liv henger i en tynn tråd, siden han drakk av Idunns magiske eliksir, en drikk kun guder kan tåle. Samtidig angriper Loke gudenes rike med full styrke - og han gjør det ikke alene! Ragnarok er en bokserie for barn og unge! Dette er en saga om å miste all kontroll til krefter mye mektigere enn deg selv, og om reisen for å vinne den tilbake! Tegneserie for mellom-/ungdomstrinnet.

Det verste har allereie skjedd : ungdomsroman

Psykologisk drama om skuld, sorg og eit brutalt drap Sommaren har nettopp starta, og Bianca har fått jobb i eit reingjeringsfirma. Adoptivforeldra synest ikkje det er ein passande jobb for dottera, men Bianca har ikkje noko imot det, tvert om. Etter at det verste hende, bryr ho seg ikkje om noko lenger, ho plukkar gjerne sigarettsneipar dagen lang. Ein dag får ho og ein kollega i oppdrag å rydde ut av ei leilegheit som har vore åstad for eit drap. Bianca grev seg djupt ned i trekantdramaet som førte til mordet, men det einaste ho finn, er si eiga sorg. Ungdomsroman

Alfabetjakten

I denne fargerike ABC-boka får barna møte alt fra spennende dyr til store kjøretøy. De kan kjenne igjen hverdagslige ting som dusj og heis - og undre seg over snåle ord som quinoa og unbraco. Fine illustrasjoner stimulerer fantasien og gir en morsom høytlesningsstund for liten og stor. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Hilda Humlevik og mysteriet på Søder Gods

I Søderdal nærmer det seg bryllup mellom Hildas mamma og den fæle Timian. Er det noe Hilda ikke vil, er det å være stedatteren til Timian Søder. Gode venner og en bok kalt «saboter psykopaten», kan være redningen. Men hva skjer når man, midt oppi morsomme sabotasjeoppdrag som innebærer både kløpulver, tyrkisk spesial og falske stevnemøter, oppdager en hemmelighet som kan få forferdelige konsekvenser? En hemmelighet bevoktet av Berntsenduoen, en livsfarlig hund, og kanskje aller verst: Timians gamle mor. Spenning og humor for mellomtrinnet.

Sølvstrupen : fantasy for ungdom

Andre bok i Vardari-trilogien. Juva er merket for alltid av mannen hun satte fri. Djevelen selv, som holdt evig liv i vardari med blodet sitt. Nå drukner hun i uante konsekvenser: en flom av ulvesjuke, et vaklende byråd og vardaris desperate kamp etter de siste dråpene. Fortært av sorg og raseri tvinges hun til å åpne dørene for mørke, fanatiske krefter. Juva kjemper for alt hun har kjært, men balanserer snart på en knivsegg da hun innser at arret etter Gríf går langt dypere enn hun ante ... Sølvstrupen er andre bok i trilogien Vardari, og oppfølgeren til Jernulven. Fantasy for ungdomstrinnet og videregående skole.

Boka om Bill og Bolla : ... han så klok fra morgen til kveld - hun så søt og noe for seg selv

Bill får en lillesøster. Bolla vokser for hver dag, men ikke slik som alle andre barn. Hun har en funksjonsnedsettelse og utvikler seg på sin egen måte. Boken handler om forfatter Gunilla Bergströms egne barn Pål og Boel, og dette er boka om å få et annerledes søsken, som ikke er lik noen annen. Bildebok for førskolebarn og småtrinnet.

Oversettelse av: Bergström, Gunilla / Stora boken om Bill & Bolla

Villdyr : fantasy

I all hemmelighet lever hamløperne blant oss - ville dyr med mystiske krefter, som kan gjøre seg om til mennesker når de vil. Ravn, elg, rev og ugler er alle involvert i et spill om naturens trone. Midt i kampen står 13 år gamle Embla Villseid, som snart skal spille en helt spesiell rolle i en verden hun ikke ennå har hørt om. Fantasy for mellomtrinnet.

Jenny Fender

Bandet er kaputt, ferien er kaputt, livet er kaputt. Signe er borte, og Jenny Fender er aleine igjen i bygda. Det er nesten så ho blir heilt deprimert. Dessutan er den nye naboen kjempeirriterande, med rocka sveis og trommesett i kjellaren. Ho spradar rundt med det skeive smilet sitt og gjer Jenny heilt svimmel. Dette blir verdas verste sommar ... eller? Jenny Fender handlar om alt virvaret ein kan oppleve i overgangen mellom barndom og ungdom. Dette er ei forteljing om vennskap, rock og kjærleik. Forteljing for mellomtrinnet.

Harehjerte

Noen er redde for mørket. Noen er redde for slanger og edderkopper, eller klovner og nisser med skjegg. Noen er redde for trange rom og for at heisen skal sette seg fast. Caro er redd for at mamma skal dra. For når mamma blir borte begynner harehjertet å løpe. Alle har noe de er redde for, sier mormor. Og de som er redde er også modige. Caro må lytte til hva harehjertet har å si. Bildebok for førskolebarn og småtrinnet.

Oskar og eg : alle plassane vi er

I Oskar og eg møter vi storesøster Ida og veslebror Oskar. Det er Ida som fortel historia, men den viltre og eigenrådige Oskar speler stadig hovudrolla i forteljingane hennar. Det handlar om lengten etter ein trampoline, om elvesafariar i vårsola og forsvunne vampyrar i haustmørket. Om hytter som er mindre enn ein hugsa, og cupcakes-kioskar som er finare enn forventa, om forandring og sakn, om melis og mold. Og om leik på lat og på ekte. Maria Parr har skrive ei fartsfylt og varm høgtlesingshistorie om det å vekse til og sjå livet i eit anna lys enn ein gjorde før. Forteljing for småtrinnet.

På én betingelse : ungdomsroman

Hvis jeg forteller sannheten, så går alt bra. Det er liksom betingelsen. Ikke sant? Livet til Yousef dreier seg om regler, både hjemme, på skolen og i kompisgjengen. Mamma er nemlig konstant skuffa, barnevernet har allerede én fot innafor døra, og blant gutta er Yousef på vei til å bli en outsider. Men dette kan han fikse, tenker Yousef. Helt til en fest på Stovner endrer alt. Det handler om omsorgssvikt. Fortelling for ungdomstrinnet.

Verdas rikaste tjuv : bildebok

Kjell er fødd inn i ein tjuvfamilie, men han vil ikkje vere tjuv. Derfor sender mora til Kjell han på korpsøving. Når ikkje du vil vere tjuv, kan du i det minste lære deg å spele eit instrument, meiner ho. Kjell vil ikkje spele i korps. Men alt snur når Kjell høyrer ein nydeleg song frå blokkfløyta til Bob, den flinkaste guten i korpset. Ein dag får familien til Kjell mykje pengar, plutseleg kan dei kjøpe i staden for å stele. Samstundes gjer Kjell alt han kan for få vere i lag med Bob, til og med tjuvestrekar! Er eit nytt vennskap i ferd med å utvikle seg?

Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen

Hobbiten Bilbo Lommelun lever et bedagelig liv i Hobsyssel, og det er sjelden han beveger seg lengre enn til spiskammeret. Så en dag banker det på døren. Trollmannen Gandalv og 13 dverger vil ha Bilbo med på en reise «frem og tilbake igjen». Snart kommer det frem at målet for reisen er å røve den veldige skatten som voktes av dragen Smaug, og den fredelige Bilbo må finne frem egenskaper han ikke ante han hadde for å komme seg helskinnet gjennom eventyret.
J.R.R. Tolkien , illustrert av Tove Jansson ; oversatt av Nils Ivar Agøy.

Trollheim 4 : Vampyrer og demoner

Adam, Tara og Tobias har fått en ny venn, men hun er vampyr og har ikke vært på overflata på 200 år! Klarer de å holde identiteten hennes hemmelig? Vil hun passe inn på skolen? Og klarer de å hindre henne fra å myrde de slemme bøllene i klassen? Problemene blir verre og verre, spesielt når klassens superstjerne forelsker seg i Adam. Hun skyr ingen midler for å vinne hjertet hans, inkludert avtaler med de mørkeste makter. Fjerde bok i serien Trollheim. Fantasy for mellomtrinnet.

Mia Myhr og kaoskrystallen

Mia Myhr har dratt til den uhyggelige verdenen Ravnareir der hun, sammen med sin følgesvenn Ekko, fortsetter letingen etter søsteren Hanna som forsvant i tjernet med de andre barna. Denne nye og mystiske underverdenen byr på flere utfordringer enn Mia forventet. Skumle skapninger, et folk som dreper for magi og en mørk skikkelse som leter etter noe som kalles kaoskrystallen. Hva vil skje hvis de oppdager at Mia er et menneske, og hvorfor har hennes egen krystall begynt å snakke med henne? Tegneserie for mellomtrinnet.

Bare rumper på stranda

Mira, mamma og pappa er i Italia på ferie! Mira gleder seg til å bade i havet og teste den nye dykkermasken. Pappa vil ikke bade i bassenget der alle de andre turistene er, i stedet vil han gå til en lokal strand han har fått anbefalt. Men denne stranden er ikke som strendene hjemme - det er en strand med veldig mange bare rumper. Oppfølgeren til Bare rumper er minst like full av kropper i alle former og fasonger som den første boka. Bildebok for førskolebarn.

Krypto : Oppslukt. Tegneserie.

Fiskerne i Saltvik mener at Lille-Krako er farlig, og vil bli kvitt ham. Men Ophelia tror ikke det er Lille-Krako som ødelegger båtene i havna. Det må være noe annet i vannet, et større monster. Ophelia går under havoverflaten, der hun ser hauger av søppel og oljesøl. Kan Ophelia overbevise folk i Saltvik om at monstrene ikke er farlige, men sultne? Men først må hun komme seg helskinnet tilbake til Saltvik, for undervannsturen er farligere enn noen gang. Tegneserie for mellomtrinnet.

Du veit ingenting : ungdomsroman

Tina er 16 år og går siste året på ungdomsskulen. Ho har ei veslesøster, Erika, som ikkje er som andre småsøsken. Ho kan plutseleg gå i vranglås og krev mykje av tida og kreftene til foreldra. Tina skulle ønske ho hadde ei søster som ikkje laga scenar for den minste ting. Men når nokon ein dag seier noko stygt om Erika, svartnar det for Tina. For om ikkje ho står opp for Erika, kven skal gjere det då? Dessutan har Tina eit anna problem. Medan alle rundt ho begynner å forelske seg, kjenner ikkje Tina noko, verken for gutar eller jenter. Når bestevenninna Anna plutseleg forelskar seg hovudstups i ein gut, blir Tina ståande heilt einsam att. Forteljing for ungdomstrinnet.

Cybjørg og Genera-Tors hemmelighet

Cybjørg har reddet Nord-Maldal to ganger, men hun klarer ikke å slå seg til ro med at vennene er trygge. Hun er jo en cyborg og en helt, og kan helter noen gang ta fri? Så oppdager hun et hemmelig manifest på nettet, der Ergo Anter truer med å ta kontroll over hele verden. Cybjørg skjønner at hun må gjøre det rette, men kan hun stole på at folk er den de gir seg ut for å være? Cybjørg og Genera-Tors hemmelighet handler om nye trusler og gamle helter, robotbygging og forelskelser, ekte venner og farlige fiender. Fortelling for mellomtrinnet.

Esters univers : bonusbror og marsvintrøbbel

Esters univers er tegneserieroman om å få et bonussøsken man ikke har bedt om, om å forsøke å gjøre noe med det og om å skjønne at man kanskje har tatt feil. For småskoletrinnet. 

Klokker og bananer

Hver morgen telte Otto klokkene som lå i vinduet til Urmaker Dante. Han skulle gjerne kjøpt dem alle sammen. Men det hadde han ikke råd til. Selv om alle klokkene tok tiden, kom Otto for seint på skolen likevel. Da stilte Urmaker Dante klokken til Otto tilbake. «Sånn, nå har du god tid igjen,» sa han.
Tekst av Saabye Christensens, illustrasjoner av Stian Hole. Fortelling for mellomtrinnet, men passer også for ungdom/voksne.

Dragens øye 3: Fanget. Grafisk roman

Tredje bok i den episke bokserien for barn og unge om askealven Kha. Askealven Kha og menneske-dragen Ranja er på jakt etter magien som kan fjerne forbannelsene som hviler over dem begge. Men letingen blir stadig avbrutt av angrep fra dragedrepere - som det yngler av i byen Bergavin! De to vennene må stille opp for hverandre som aldri før, og et helt spesielt bånd skapes idet de forstår at den enes forbannelse kan kontrolleres av den andre ... Fantasy/grafisk roman for mellom-/ungdomstrinnet.

Tungtvannsaksjonen : tegneserie for ungdom

Hardangervidda, 1942. Agent Einar Skinnarland slippes med fallskjerm over Hardangervidda. Målet hans er å rapportere om alt som skjer ved tungtvannsanlegget i kjelleren til Norsk Hydros kraftstasjon på Vemork, for å finne ut hvordan det kan saboteres. Bare hans overordnede i England, Leif Tronstad, vet hvor viktig oppdraget vil være - at tungtvann kan være avgjørende for Tysklands forsøk på å utvikle en bombe som kan gi dem et overtak i krigen. Tungtvannsaksjonen er John. S Jamtlis fjerde frittstående album om norske sabotører under 2. verdenskrig.

Øya som glitrer i sølv : spenningsroman

Sofie, Kasper, Olivia og Edvard skal være på Sommerøya hele ferien. Men midt i idyllen begynner mystiske ting å skje. Hvem sender hemmelige signaler i mørket om natten? Er det sant som ryktene sier, at det spøker på øya? Og finnes det også en skatt? Øya som glitrer i sølv er en spennende bok for alle som liker mystiske grotter, magiske krefter og et skikkelig mysterium. Spenning for mellomtrinnet.

Jeg elsker pinner : og minst 89 grunner til at du også burde gjøre det

Alle barn elsker pinner! Dette er en munter bok som tar temaet på alvor og tar for seg alle aspekter ved pinner. Hvorfor er barn så glad i dem? Hvorfor har voksne glemt verdien av dem? Hva er definisjonen på en pinne? Hvor mange pinner klarer barn å samle sammen på fem minutter? Finnes det berømte pinner, og hvordan har de endret verdenshistorien? Hva kan man bruke pinner til, utover å samle på dem? Kildene til boken er mangslungne, fra en antropolog, via arkeolog, etolog og psykolog, til de egentlige ekspertene: barnehage- og barneskolebarn. Sakprosa for førskolebarn/småskoletrinnet.

Dronningen : ungdomsroman

Alle synes det er kult at Fanny er skeiv. Alle utenom henne selv. Når Fanny møter Julie igjen, slår hjertet raskere. Men sist de prøvde å være kjærester, endte det hos politiet. Fanny satte strek, orket ikke bråket. Så hvorfor er den høylytte jenta alt hun greier å tenke på? «Dronningen» er en moderne kjærlighetshistorie om ny stolthet, gamle fordommer og om å finne seg selv i enden av regnbuen. Dette er sjette bok i serien «Halve kongeriket».

Sceneskifte : ungdomsroman

Kjærasten til Alex har slått opp med ho utan forklaring. Alex blir mobba av dei andre jentene i klassen fordi ho er skeiv, og samstundes må ho førebu seg til den første konserten med bandet sitt. Når alt ser som mørkast ut, begynner det ein ny gut i bandet. Mika har tjukt, mørkt hår, holete jeans og spelar bass som ein gud. I tillegg ser han ut til å vere interessert i Alex. Men kvifor blir Alex interessert i Mika, ho liker jo jenter? Kva er det eigenleg som gjer Mika så sjølvsikker? Tør Alex i det heil tatt ta sjansen på forelske seg att? Dette er ein forteljing som på truverdig måte tematiserer forelsking, seksualitet og kjønnsroller.

Vesle vil også overnatte : bildebok

Vesle er liten, og Store får ofte være sent oppe. Det vil Vesle også! Han er ikke trøtt. Hvordan kommer det til å gå? Vesle er stadig ute på oppdagelsesferd. Verden er full av nye og rare ting! Av og til er det for langt opp eller for bratt ned. Av og til er det vanskelig og skummelt. Store tror ikke at Vesle kan klare ting selv. Men Vesle er liten og ganske lur. Klart Vesle også kan! Dette er femte bok i serien om Vesle.  Bildebok for førskolebarn.

Cash Money

Edvin Cash Money Johansen er et av de rikeste barna i landet. Men en dag skjer det noe som forandrer alt. Absolutt alt. Dette er en historie om å ha masse penger. Og plutselig ikke ha det. Men mest av alt er det historien om en av de villeste ideene som noen gang er gjennomført. Fortelling for mellomtrinnet.

Uke 40 : ungdomsroman

Even går siste året på videregående. Han satser på NM-kvalifisering i klatring, planlegger russetiden og skal snart på sesjon. Så møter han Iben, som er to år eldre, studerer filosofi, og er utenomjordisk vakker. Hun snur livet hans på hodet. Dette er en rå, ærlig og innsiktsfull fortelling om å være ung og forelsket den ene dagen - for så å skulle være noens pappa den neste.

Det spøker på fjellet

Mamma har arvet en hytte etter onkel Gunnar. Simon og familien har bare vært der noen få ganger. Men hver eneste gang de kommer opp på hytta, får Simon en ekkel følelse. Nå er det påskeferie og endelig møter Simon og søsteren Sanne noen andre barn. Men hva er det egentlig som foregår på den forlatte fjellstua over veien? Og er det ikke noe rart med de barna de møtte? Lettlest og passe skummelt! Fortelling for mellomtrinnet.

Rádjamájgge = Ryddetid

Det er ryddetid, men pappa og Jens vil heller dra i svømmehallen. Dessverre oppdager lillesøster dem idet de prøver å snike seg ut. Merkelig nok blir verken hun eller mamma sinte. Da pappa og Jens kommer frem til svømmehallen skjønner de endelig hvorfor. "Løveunge" er en serie hvor det er kun én setning på hver side slik at den egner seg for de aller ferskeste leserne. Tekst på norsk og lulesamisk. Bildebok for førskole/småskoletrinnet, fins med paralleltekst på flere ulike språk. 

Mieko danser : bildebok

Mieko elsker å danse! Særlig når hun får bruke shorts og T-skjorte i stedet for den dustete strømpebuksa og den trange drakta. Aldri før har Mieko spunnet så fort eller hoppet så høyt! Og nå har Sofia med smilet også begynt på dansinga. Smilet som gjør det varmt i magen og ekstra fint å være der. Men hvorfor blir Mieko plassert på hoppgruppa? Der er det jo bare gutter! For førskolebarn/småskoletrinnet.

Dødsengelen

Bind 3 i Stockholmstrilogien, historisk krim skrevet av Johan Rundberg. (Originaltittel: Dödsängeln)
Det er vår i Stockholm, og en knivkasterforestilling med mange tilskuere finner sted på Norrbro. På barnehjemmet skulker to av barna skolen. Mika forstår at de er innblandet i noe som er farligere enn de tror, og setter seg selv i fare for å hjelpe dem. Spenning for mellomtrinnet. 

Felefeber : ungdomsroman

Ingen i hjembygda veit at Torleif er homofil. Nå har morfaren hans hatt et slag, og Torleif skal hjem. For første gang på to år. I hjembygda treffer han den japanske hardingfelespilleren Horimyo, og alle de tingene Torleif aldri har snakket om begynner å boble opp til overflaten. Dette er en historie om musikk og kjærlighet. Om familie, og om å våge å være seg sjøl. Fortelling for ungdomstrinnet.

Er det sant at : bildebok

Saknet etter ein far. Rakel er ei sprudlande jente som elskar å utfalde seg i klasserommet. Men kva skal dei gjere i dag? Vi skal lage farsdagskort, seier vikarlæraren. Da rømmer Rakel under pulten. Men sit det ikkje ein til under pulten sin? Er det Mikal, den nye guten? Vil ikkje han skrive farsdagskort heller? Og kva er det med vikarlæraren, som plutseleg verkar så redd? «Er det sant at» handlar om å bere på historier. Det er ei forteljing om fedrar, sakn og kjærleik. Kan nye vennskap vekse fram om ein deler løyndommar med kvarandre?

Da Ida også ville i snekkerboden : bildebok

(Oversettelse av När lilla Ida skulle göra hyss). Emil sitter mye i snekkerboden, men han har faktisk ikke noe imot det. Han koser seg med å spikke trefigurer. Ida derimot, får aldri sitte i snekkerboden! Det er urettferdig. Klarer hun å finne på noen spell som Emil, sånn at hun får sitte der, hun også? I 2023 feirer vi Emils 60-årsjubileum. Boka er nyoversatt av Agnes-Margrethe Bjorvand og utgis nå for første gang som bildebok. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Tarjei, 13 år : teikneserie

Det viktigaste i livet for Tarjei er venner og gaming. Men kva skjer når mamma og pappa har bestemt seg for å skiljast? Mamma flyttar etter kvart inn til den nye kjærasten sin. Men Tarjei vil heller vere hos pappa i det gamle huset. Nokre gonger må han likevel bu i det nye huset til mamma. Då søker han seg til den gamle leikehytta saman med bestevennen Sindre. Der dukkar også Aisha opp, som han så gjerne vil gå på epleslang med. Teikneserie av Anja Dahle Øverby, handlar mellom anna om skilsmisse, pubertet og forelsking. 

Den siste krigen

Etter at forskarar sleppte ut enorme mengder vulkansk oske på Jan Mayen i eit forsøk på å stoppe den globale oppvarminga, har det motsette skjedd: Ei ny istid har begynt. Snart vil det vere umogleg å bu på den nordlege halvkula. Saman med foreldra og nokre andre få utvalde flyktar Jamal og Eira med havforskingsskipet Bluenose mot sørlegare strøk. 

Den siste krigen er ein dramatisk avslutning i spenningsserien «Overleve», som tar deg med til ei nær framtid, der menneska er utryddingstruga. Spenning for mellomtrinnet.

Badesommer : dikt for barn

Eg-personen i Badesommar er den einaste i klassen som ikkje kan symje. Så blir det fødd ein liten bror, som skal lære seg alt, og mormor fortel noko hemmeleg frå då ho var ung. Saman byrjar dei tre å vente på sommaren. Badesommar er dikt for både barn og vaksne. Dei fortel om å vere ung og gamal, om å vere redd og å tore - og om å symje i alt slags vatn. Boka er illustrert av Mari Kanstad Johnsen. Dikt for småskoletrinnet.

Forsvunnet på jorden: tegneserie

Atmos er et luftskip som flyr høyt over jorda, over skyene med bare noen få tusen mennesker om bord. Jorda er for giftig og forurenset, dessuten finnes det livsfarlige roboter der nede.Over skyene, på Atmos, bor bestevennene Akai og Juli. Da luftskipet må ned mot jorda for å samle ressurser, hopper plutselig Akais hund, Nova, over bord: og livene til Akai og Juli endres for alltid. Akai og Juli bestemmer seg etter hvert for å finne Nova blant jordas farlige ruiner – men nede på bakken blir de jaktet, og er de egentlig helt alene? Tegneserie for barn.

Hex : Ungdomsroman

En dag dukker det opp en ny gutt på skolen til Diana. Simon er kjekk og bedre enn henne i matte, og når han viser interesse for Diana, vet hun ikke hvordan hun skal takle situasjonen. På en fest lurer Simon noe i drinken til Diana og benytter seg av at hun er i en viljeløs tilstand. Når Diana kommer til seg selv igjen, oppdager hun at speilbildet viser en stygg, gammel kjerring. En heks. Heksa veksler mellom å trøste og skjelle ut Diana, og skillet mellom fantasi og virkelighet viskes gradvis ut. På nettet kommer Diana borti samfunn som tror på heksekult, og hun blir overbevist om at hun har inngått en pakt med Djevelen. Diana bestemmer seg for å ta hevn over Simon, men ingenting går som hun har planlagt. Fortelling for ungdomstrinnet.

De tre Bukkene Bruse

Det klassiske eventyret om de tre Bukkene Bruse som lurte det stygge trollet under brua, her gjenfortalt av Mac Barnett og illustrert av Jon Klassen. Bildebok for førskolebarn.

Kvil i fred

Per og kameraten Oskar går i tiande klasse og stel øl, taggar og slåst. Heime slit Per og faren med sorga etter at mora døydde. Kvifor klarar dei ikkje å snakka om det som har skjedd? Og kvifor er Per sint på faren? Per og Oskar røyker hasj og køyrer bil ulovleg. Så ein dag blir dei tekne av politiet, som ber dei om å ta eit oppgjer med det livet dei har levd til no. Men Per er ikkje klar for å leggja alt bak seg enno. Han må ta eit anna oppgjer først. Eit oppgjer som han kanskje vil angra på. Men han må. Noko driv han, han får ikkje fred. Kven er det som ikkje kviler i fred?

League

Som eneste jente i gamingklassen, må Jos jobbe hardt for å bli respektert. Jos har vært gamer så lenge hun kan huske. Alt hun drømmer om er å bli proff. Med skyhøye forventninger starter hun på e-sportlinja på videregående. Men som eneste jente i klassen, er det ikke enkelt å kreve sin plass. En viktig League of legends-turnering ligger foran dem, men i e-sport er det guttene som dominerer. Kommer de til å respektere henne? Er hun i det hele tatt velkommen? Hvor mye er Jos villig til å ofre for å nå helt til topps? Fortelling for ungdomstrinnet

Ridderne tar gull

Humor og høytlesning fra 4 år. De to små ridderne er tilbake! Denne gangen er det ridderturnering i Klampenborg, og prinsesse Begonia er sint fordi hun ikke får være med. Prinsessen ber Rosenbusk og Bang om hjelp. De to små ridderne er ikke så gira på å hjelpe til. Men Begonia gir dem ikke noe valg. 

Betongparken

 

Skatehallen stenger, og Molly må forholde seg til betongparken, hvor det er den sterkestes rett som gjelder. Hun får en ny venninne og alliert, men kanskje er Rosa litt for tøff for sitt eget beste. Leseren får bli med inn i et spennende miljø med skateboard, rulleskøyter og sparkesykler. Fortelling for mellomtrinnet.

Morovers - nyillustrert utgave

André Bjerkes Morovers, nyillustrert av Nora Brech. Spillopper og rundkast i språket kjennetegner disse kjente og populære barnerimene og reglene. Her er "Farao på ferie", "Runde, rare Rulle Rusk", "Fru Nitters datter", "Lille Tone Godtegryn", "Fru Kobros hubro" og mange flere. . Rim og regler for førskolebarn/mellomstrinnet.

Memoria

Livs bestemor dør, nesten hundre år gammel. Det virker som alle unntatt Liv glemmer henne, og Liv må reise til Memoria, spøkelseslandet, for å hente minnene. Men det er ikke garantert at Liv vil komme levende tilbake, for der lurer mange farer. Det handler om hva vi betyr for hverandre, om å miste noen og å leve videre. Fortelling for mellomtrinnet. 

På ei trapp i universet : dikt

o barn og ein katt sit på ei trapp og filosoferer. Det handlar om røynda og universet, stort og smått, og at det finst utruleg mange slags egg. På tur ut i naturen blir fortid og framtid, vitenskap og fantasi levande og nær. Dikt for småskoletrinnet. Dikt: Marit Kaldhol. Illustrasjonar: Susanna Kajermo. 

Ikke!

Tiki vil klatre i trærne, klappe hunder og huske kjempehøyt. Ikke! Roper foreldrene hennes. Vi er så glade i deg! Tiki begynner å krympe selv om hun ikke får lov til det heller. Til slutt får hun plass i en snøkule som pappa putter i lomma. Endelig er hun trygg, sier han. Tiki må bruke store krefter for å tørre å bli seg selv og være til stede i verden. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Vulkan

Ungdomsroman om den sterke kjærleiken. Men kjærleik mellom menneske kjem til uttrykk på mange ulike måtar. For Anna sine foreldre innebar kjærleiken at Anna og mora hennar kom på krisesenter og måtte flytte til ein ny by. For Chili, Anna si venninne, er det kjærasten Oscar som betyr alt, spørsmålet er om ho betyr alt for Oscar. Og for Anna sjølv er møtet med Idris noko heilt spesielt. Men det er vanskeleg å finne sin eigen veg i kjærleiken når ein blir vikla inn i alle andre menneske sine kjærleiksforhold. Anna vil gjerne starte på nytt. Men det er vanskeleg å begynne på eit nytt kapittel når det første kapitelet aldri sluttar. Omsett frå dansk. Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, 2021. 

Familien Brattbakk

Gørja er et sted med skole, butikk og kiosk. Tilsynelatende virker det som et vanlig sted, men stedet har også sine hemmeligheter som de voksne verken vil eller kan forklare. De to gangene stormen har herjet gjennom gatene og skogen, over innsjøen og himmelen har barn forsvunnet. Familien til Storm er nyinnflyttet til Gørja, og nå brygger det opp til en ny storm. Spenning for mellomtrinnet. Tildelt Bokslukerprisen 2022.

Oppskrift mot ånder som knuser ting

Henry Mafaye bor sammen med faren sin. Det er bare de to. Og det går helt fint så lenge de ikke snakker om Henrys mor. For hun er en knuseånd, og hvis de sier navnet hennes, kommer vindene og blåser i stykker alt. Hvordan finner man en oppskrift mot ånder som knuser ting? Hva er det moren vil si når hun holder på sånn? Henry må finne ut av det, og til det trengs både nysgjerrighet og mot. Barnebok for mellomtrinnet.

Berre mor og Ellinor

Kan Ellinor fortelje om mor til andre? Eller er det ein hemmelegheit? Det er berre mor og Ellinor som bur i lag. Dei lagar sushi og drikk kakao med chili og teiknar alt det dei liker. Mor er den vakraste Ellinor veit om. Men iblant blir mor lei seg og ligg på sofaen heile dagen. Ei varm biletbok om samhald, sjøstjerner og ønsket om å gjere det rette. Biletbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Floke 3 : Verdas ende

Siste bok i soga om Floke. Floke er ein annleis vikinghelt, ein fredeleg fyr i ei vill vikingverd. Ein dag får han eit viktig oppdrag: Han skal redde verda frå ragnarok. Men for å gjere det må han legge ut på ei lang reise. I denne siste delen av soga kjem Floke og venene endeleg fram til Åsgard, heimen til gudane. Der møter dei mellom andre Odin, men sjølv ikkje han trur på at verda skal gå under. Floke må ta saka i eigne hender, men korleis skal ein godlynt liten sprett hindre den store undergangen? Teikneserie for småskoletrinnet. 

Loddi gieđas = Fuglen i handa

Anna er veldig glad i dyr og har veldig lyst på enten en katt eller hund. Dessverre sier foreldrene hennes nei til at hun kan få sitt eget dyr fordi de synes hun er for liten. Men da storebroren får en undulat skjer det noe som Anna aldri hadde trodd kunne skje. Paralleltekst på nordsamisk og norsk. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

Gullkatt

Barnet drømmer om en katt. En gullkatt. Gullkatten skal være med på skitur og like å se på film. Gullkatten skal bake pepperkaker til jul, passe på barnet når det er sykt og si at den er glad i barnet hver kveld før barnet skal sove. For alle barn har noen som passer på. Barnet leter overalt etter denne spesielle katten, men hva skjer når det dukker opp et bur på døra med en helt ordentlig katt? Bildebok av Kaia Dahle Nyhus.

ORIA - bibliotekkatalogen

Alle bøkene kan lånes ved biblioteket. Søk opp boka i bibliotekkatalogen ORIA, så får du informasjon om boka er ledig, hvor på hylla den står og du kan eventuelt reservere den.