Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Nordisk

Velkommen til fagsidene for nordisk

På disse fagsidene presenterer vi et utvalg ressurser som kan være spesielt relevante og nyttige for deg som studerer norsk eller nordisk. I fanene til venstre finner du informasjon om litteratursøk, kildehenvisninger, akademisk skriving, databaser med ny forskning -- i tillegg til fulltekstressurser, korpus og nyttige nettsteder. I de generelle ressursene finner du lenker til Kildekompasset, Skrivestua, EndNote og mye annet.

Ønsker du å finne relevant informasjon for arbeid med undervisning, språk, medier eller kommunikasjon? Sjekk ut fanen "Fakultet for humaniora og pedagogikk", og trykk på det fagområdet du ønsker mer informasjon innenfor.

Siste innkjøpte bøker

Ny barne- og ungdomslitteratur på biblioteket

Betongparken

 

Skatehallen stenger, og Molly må forholde seg til betongparken, hvor det er den sterkestes rett som gjelder. Hun får en ny venninne og alliert, men kanskje er Rosa litt for tøff for sitt eget beste. Leseren får bli med inn i et spennende miljø med skateboard, rulleskøyter og sparkesykler. Fortelling for mellomtrinnet.

Havdyrenes hemmeligheter : fantastiske fakta fra havets dyp

Boka forteller om fisk og andre sjødyr, om deres hemmeligheter i kampen for tilværelsen og rommer en rekke fantastiske fakta som er ukjent for de fleste. Forfatterne av boka er henholdsvis pedagog og havforsker. Sakprosa for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Morovers - nyillustrert utgave

André Bjerkes Morovers, nyillustrert av Nora Brech. Spillopper og rundkast i språket kjennetegner disse kjente og populære barnerimene og reglene. Her er "Farao på ferie", "Runde, rare Rulle Rusk", "Fru Nitters datter", "Lille Tone Godtegryn", "Fru Kobros hubro" og mange flere. . Rim og regler for førskolebarn/mellomstrinnet.

Memoria

Livs bestemor dør, nesten hundre år gammel. Det virker som alle unntatt Liv glemmer henne, og Liv må reise til Memoria, spøkelseslandet, for å hente minnene. Men det er ikke garantert at Liv vil komme levende tilbake, for der lurer mange farer. Det handler om hva vi betyr for hverandre, om å miste noen og å leve videre. Fortelling for mellomtrinnet. 

På ei trapp i universet : dikt

o barn og ein katt sit på ei trapp og filosoferer. Det handlar om røynda og universet, stort og smått, og at det finst utruleg mange slags egg. På tur ut i naturen blir fortid og framtid, vitenskap og fantasi levande og nær. Dikt for småskoletrinnet. Dikt: Marit Kaldhol. Illustrasjonar: Susanna Kajermo. 

Ikke!

Tiki vil klatre i trærne, klappe hunder og huske kjempehøyt. Ikke! Roper foreldrene hennes. Vi er så glade i deg! Tiki begynner å krympe selv om hun ikke får lov til det heller. Til slutt får hun plass i en snøkule som pappa putter i lomma. Endelig er hun trygg, sier han. Tiki må bruke store krefter for å tørre å bli seg selv og være til stede i verden. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Vulkan

Ungdomsroman om den sterke kjærleiken. Men kjærleik mellom menneske kjem til uttrykk på mange ulike måtar. For Anna sine foreldre innebar kjærleiken at Anna og mora hennar kom på krisesenter og måtte flytte til ein ny by. For Chili, Anna si venninne, er det kjærasten Oscar som betyr alt, spørsmålet er om ho betyr alt for Oscar. Og for Anna sjølv er møtet med Idris noko heilt spesielt. Men det er vanskeleg å finne sin eigen veg i kjærleiken når ein blir vikla inn i alle andre menneske sine kjærleiksforhold. Anna vil gjerne starte på nytt. Men det er vanskeleg å begynne på eit nytt kapittel når det første kapitelet aldri sluttar. Omsett frå dansk. Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, 2021. 

Familien Brattbakk

Gørja er et sted med skole, butikk og kiosk. Tilsynelatende virker det som et vanlig sted, men stedet har også sine hemmeligheter som de voksne verken vil eller kan forklare. De to gangene stormen har herjet gjennom gatene og skogen, over innsjøen og himmelen har barn forsvunnet. Familien til Storm er nyinnflyttet til Gørja, og nå brygger det opp til en ny storm. Spenning for mellomtrinnet. Tildelt Bokslukerprisen 2022.

Havet for småfolk

Lett og tilgjengelig sakprosa for de yngste leserne om det norske havet. Boka er beregnet på de minste barna, men passer også godt for barn i småskolealder. Her presenteres sel, brennmanet, hai og sjøanemoner fra det norske havet. Teksten er enkel, med ord og uttrykk fra barnas egen verden. Dette er den femte boka i Småfolk-serien. 

Berre mor og Ellinor

Kan Ellinor fortelje om mor til andre? Eller er det ein hemmelegheit? Det er berre mor og Ellinor som bur i lag. Dei lagar sushi og drikk kakao med chili og teiknar alt det dei liker. Mor er den vakraste Ellinor veit om. Men iblant blir mor lei seg og ligg på sofaen heile dagen. Ei varm biletbok om samhald, sjøstjerner og ønsket om å gjere det rette. Biletbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Loke er jeger : jaktbok for barn

Loke er sju år, og i denne boka får vi være med ham på jakt med bestefar og onkel Bjørn og lære mye om dyr og utstyr og hva det er å være en jeger. For mange barn i Norge er jakt en helt naturlig del av livet. Jakt blir en aktivitet som knytter generasjonene sammen. På noen skoler er jakten en viktig del av høsten, men det har vært vanskelig å finne litteratur om temaet. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet

Oppskrift mot ånder som knuser ting

Henry Mafaye bor sammen med faren sin. Det er bare de to. Og det går helt fint så lenge de ikke snakker om Henrys mor. For hun er en knuseånd, og hvis de sier navnet hennes, kommer vindene og blåser i stykker alt. Hvordan finner man en oppskrift mot ånder som knuser ting? Hva er det moren vil si når hun holder på sånn? Henry må finne ut av det, og til det trengs både nysgjerrighet og mot. Barnebok for mellomtrinnet.

Jula er her! : 24 fantastiske julehistorier for barn

24 nye juleforteljingar for barn. Med bidrag frå mellom anna A. Audhild Solberg, Agnes Ravatn, Arne Svingen, Bjørn F. Rørvik, Bjørn Ousland, Bobbie Peers, Christian Wiik Gjerde, Eivind Gulliksen, Frode Grytten, Gulraiz Sharif, Harald Nortun, Helene Uri, Herborg Kråkevik, Hilde Hodnefjeld, Ida Eva Neverdahl, Inga H. Sætre, Ingunn Thon, Jenny Jordahl, Jens Kristensen, Kaia Dahle Nyhus, Kari Stai m.fl.

Floke 3 : Verdas ende

Siste bok i soga om Floke. Floke er ein annleis vikinghelt, ein fredeleg fyr i ei vill vikingverd. Ein dag får han eit viktig oppdrag: Han skal redde verda frå ragnarok. Men for å gjere det må han legge ut på ei lang reise. I denne siste delen av soga kjem Floke og venene endeleg fram til Åsgard, heimen til gudane. Der møter dei mellom andre Odin, men sjølv ikkje han trur på at verda skal gå under. Floke må ta saka i eigne hender, men korleis skal ein godlynt liten sprett hindre den store undergangen? Teikneserie for småskoletrinnet. 

Loddi gieđas = Fuglen i handa

Anna er veldig glad i dyr og har veldig lyst på enten en katt eller hund. Dessverre sier foreldrene hennes nei til at hun kan få sitt eget dyr fordi de synes hun er for liten. Men da storebroren får en undulat skjer det noe som Anna aldri hadde trodd kunne skje. Paralleltekst på nordsamisk og norsk. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

Gullkatt

Barnet drømmer om en katt. En gullkatt. Gullkatten skal være med på skitur og like å se på film. Gullkatten skal bake pepperkaker til jul, passe på barnet når det er sykt og si at den er glad i barnet hver kveld før barnet skal sove. For alle barn har noen som passer på. Barnet leter overalt etter denne spesielle katten, men hva skjer når det dukker opp et bur på døra med en helt ordentlig katt? Bildebok av Kaia Dahle Nyhus.

Luringen

Susanne og Sørensen er naboer. De er veldig forskjellige og liker ikke hverandre noe særlig. Men så flytter en liten luring inn mellom de to. Luringen setter farge på tilværelsen for dem, og ting begynner å endre seg. Fargene kommer! Bildebok for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Norske sjørøvarar : om plyndring og kapring i norske farvatn

Sjørøvarar er kjende for å slost, drepe og bli drepne. I tusenvis av år har sjørøvarar sigla rundt på dei sju hav og gjort det farleg for folk og skip som fraktar varer. I denne boka kan du lese om kva som verkeleg hende, både med dei norske og dei som høyrde heime i andre land, men som kom til havområda utanfor Noreg for å plyndre. Mange av sjørøvarane kom frå fattigdom og drøymde om rikdom, og dei var ofte på utsida av samfunnet. Boka har korte historier om ukjende, mørke sider ved norsk historie. Sakprosa for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen.

Gard er ikkje redd

Gard vil bli med pappa til fjells for å finne den siste sauen og lammet så ikkje reven tek lammet, slik han har gjort ein gong før. Men mamma vil at Gard skal leike med ei jente som er fødd i same land som Gard. Gard blir sint og spring mot skogen der det er mørkt og skummelt. Boka handlar om eit barn som ynskjer å bli sett for det han er, ikkje det dei vaksne trur. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidd av Biblioteksentralen. Tekst Brynjulf Jung Tjønn, illustratør Sunniva Sunde Krogseth.

Ein venn som meg

Ungdomsroman. Sofie går i niande klasse. Ho blir fryst ut av alle og har ikkje ein einaste venn etter at ho blei svikta av Emilie sommaren før åttande. No tel Sofie ned dei 340 skuledagane før ho kan flytta frå øya og begynne på vidaregåande. Så kjem det ei ny jente i klassen, Carla. Ho er så sjølvsikker at ho ikkje ser ut til å ha eit einaste problem i heile verda. Kan Sofie få ein ny venn i Carla? Men så viser det seg at Carla ber på ei hemmelegheit. Ei hemmelegheit som kan setja heile vennskapet i fare. Kan Sofie greie å vera ein ordentleg venn?

Min vidunderlige død

Livet til Sigge har blitt mye bedre etter at Sigge flyttet fra Stockholm. Det går fint på skolen, og enda bedre blir det når Sigge blir invitert til å være med i hip hop-bandet til Sixten og Karl-Johan. Men kan han klare å bli populær uten å svikte sin bestevenn eller miste seg selv? Fortelling for mellomtrinnet. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen). 

Embla : kampen for fremtiden

Den unge bloggeren Embla blir forsøkt ranet i New York. Plutselig befinner hun seg i gudenes og jotnenes verden, hvor hun møter helt nye utfordringer. Gudene viser Embla at det er opp til henne som menneske å redde verden. Det handler om klimaendringer og valg av riktig strategi på veien videre. Tegneserieroman for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

Mamma

Ollies liv er ikke kjedelig. Han har en far, en mor og to søstre. Men han har også en mamma som sitter fengsel, og nå snakker hun om at de snart skal bo sammen igjen og at Ollie ligner på den avdøde pappaen sin. Ollie kjører motocross og er kul på skolen, men nå føler han at alt annet er kaos. Det handler om å velge sin egen familie og om å finne sin plass. Frittstående oppfølger til «Far din» fra 2017. Roman for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Fart og styrke i naturen

Vi kommer nært innpå Norges raskeste og sterkeste dyr i denne boka. Vi kan lese om hva fart og styrke egentlig er, og hvor viktig det er for de enkelte dyreartene ute i naturen. «Du verden» er en ny faktabokserie for barn, med lettfattelig tekst som formidler mye kunnskap, samt flotte illustrasjoner. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Eventyr

Ny bildebok fra bildebokkunstnerne Kim Fupz Aakeson og Stian Hole: Dette er en fortelling om kjeks, om kongeslott og alt som ikke må glemmes, samtidig er det en sjarmerende og varm fortelling om forholdet mellom besteforeldre og barnebarn. Illustrasjonene i boka er drømmeaktige og fulle av farger og liv. Bildebok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Unike Edgar

Unike Edgar

Edgar har Downs og er ikke som alle andre. Men hvis alle var like ville menneskene kjedet seg i hjel, tror Edgar. Kanskje det går an å snu opp ned på alt og gjøre noe som ingen har gjort før. Det handler om mot, vennskap og om å ha et ekstra kromosom. Roman for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Sommeren alt skjedde

Nora skal tilbringe sommeren hos en mormor hun ikke kjenner i en fremmed bygd, og hun gruer seg. Så blir Nora kjent med Abbas, gutten med de grønneste øynene, og de blir venner. Men Nora oppdager at er det forskjellige regler for Abbas og for henne. Det er urettferdig, og Nora vil gjøre det som er riktig. En både sår og morsom bok om store tanker og spørsmål. Fortelling for mellomtrinnet.

Rot og Bjørne leker med følelser : en faktabok

Rot og Bjørne leker med følelser : en faktabok

Bestevennene Rot og Bjørne har helt forskjellig personlighet. Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, og Bjørne er ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Nå skal de lære om følelser. De lærer om hva som skjer i kroppen når en blir redd, sint og glad, og hvordan kjærlighet føles. Historien har en tydelig konflikt og lett gjenkjennelige karakterer, og behandler allmennmenneskelige temaer. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

Forside av sakprosaboka Asteroide

Asteroider

Vi ser asteroidene som stjerneskudd, lysende striper på nattehimmelen. Men de har voldsomme krefter og kan forårsake enorme ødeleggelser. Kanskje var det en asteroide som førte til at dinosaurene ble borte. «Du verden» er en ny faktabokserie for barn, med lettfattelig tekst som formidler mye kunnskap, samt flotte illustrasjoner. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Halve kongeriket : Audiens

Bok fire i serien Halve kongeriket. Kalle har sine egne planer når vennegjengen reiser til Lofoten i sommerferien. Han skal vinne Lena tilbake og vise det norske folk at han ikke bare er en partyprins. Men i surfebygda Unstad er det de lokale heltene som får oppmerksomheten, ikke nykommeren Kalle. Og midnattssolen kan være avslørende. En moderne kjærlighetshistorie. Roman for ungdomstrinnet.

Tankespinneren

Tankespinneren

Dette er en fortelling om strikkepinner som er tryllestaver, veggtepper som er portaler til en annen dimensjon, miljøkriminalitet, hemmelige koder, norrøne myter, gammel overtro og skumle skurker. Fantasy for mellomtrinnet. Første bok i planlagt trilogi. Nominert til bokslukerprisen 2022/23.

Heiloen

Handlingen foregår i Trondheim 1942-1945. 17 år gamle Nora deler ut anti-nazistisk propaganda inntil hun endelig får bli med i samme kommunistiske motstandsgruppe som broren Peter. Gestapo intensiverer jakten på motstandsfolk, og stadig fler fra gruppa blir arrestert. Det blir mer og mer vanskelig å stole på folk, selv søsken, naboer og gamle skolekamerater, for det er umulig å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Roman for ungdomstrinnet.

Hvis dette var en film

Arta og Elise driver sin egen Insta-filmklubb som stadig får flere følgere. De blir til og med tilbudt å dekke en festival. Midt i alt dette skjer det ting i jentenes liv. Elises foreldre skal skilles, og Arta sliter med å fortelle om sine egne problemer på hjemmebane. Arta frykter for at hun kan komme til å miste både moren og bestevenninnen. Dette er en fortelling om hvorfor alt går galt, når man bare prøver å gjøre alt riktig. Fortelling for ungdomstrinnet.

Eventyrlige dyr : hvorfor gjør dyrene så mye rart?

I denne store og lærerike boka kan vi lese om dyr og evolusjon. Av og til virker det som dyr oppfører seg rart, men så viser det seg at de har grunner til å gjøre det. Dyrene som finner de beste løsningene på problemene utkonkurrerer de som ikke har klart det. Forfatteren viser på en pedagogisk og engasjerende måte hvordan denne utviklingsstrategien fungerer. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. | Skrevet av biolog Hanna Nyborg Støstad, illustrert av Simon Dahle Nyhus.

Roar : historien om en triceratops

Boka tar utgangspunkt i livet til ett bestemt individ, det fantastiske Triceratops-fossilet som nylig ble gravd ut, og fikk navnet Roar. Vi kan lese om hvordan den levde og forsvarte seg mot fiender og mye annet. I tillegg får vi mange spennende fakta om hvordan man graver ut fossiler, og om dinosaurer generelt. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. 

Blüchers hemmelighet

14 år gamle Kit og familien er på hytta i helgen. Stemningen er guffen, og hun vil helst reise hjem. Sjøen utstråler en truende, mørk kraft, og krabbene oppfører seg unaturlig. Den eldre naboen, som påstår at han har jobbet for CIA, vet noen av svarene. Det som skjer har sammenheng med en ung gutt med helt spesielle evner, som gikk ned med Blücher i 1940. Det blir Kit og brødrene som må finne en løsning, men det store spørsmålet er hvordan de kan stoppe en som allerede er død. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.

ORIA - bibliotekkatalogen

Alle bøkene kan lånes ved biblioteket. Søk opp boka i bibliotekkatalogen ORIA, så får du informasjon om boka er ledig, hvor på hylla den står og du kan eventuelt reservere den.