Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Skolebibliotekkunnskap

Fagside for skolebibliotekkunnskap

Velkommen

På disse fagsidene presenterer vi et utvalg ressurser som kan være spesielt relevante for deg som studerer skolebibliotekkunnskap ved UiA. På forsiden finner du  lenker til nettsider som kan være av interesse, og i fanene til venstre finner du blant annet informasjon om litteratursøk, kildehenvisninger, akademisk skriving, databaser med ny forskning og annet som kan være nyttig i studiene. I de generelle ressursene finner du lenker til Kildekompasset, Skrivestua, EndNote og mye annet. 

Ønsker du tilgang til bibliotekets elektroniske ressurser utenfor universitetsområdet? Da må du koble deg opp mot UiA-nettet. Biblioteket anbefaler at du bruker programmet (klienten) eduVPN 

Tilkobling mot UiA

Aktuelle bøker for skolebibliotekkunnskap

Mot samma mål : skolbibliotek i undervisningen

Boken vänder sig till skolbibliotekarier, lärare, personal i förskole­klass och fritidshem, rektorer, skolbiblioteksutvecklare samt biblio­tekarie- och lärarstudenter.

Elevene og litteraturen : estetisk lesing på barnetrinnet

Elevene og litteraturen handler om hvordan man kan arbeide med estetisk lesing på barnetrinnet, slik at elevenes møter med skjønnlitterære tekster gir rom for sanser, følelser og opplevelser.  

Klaras och Lottas skolbibliotek : idéer och förslag från Flödet

Vilken skillnad gör en skolbibliotekarie? Hur kan skolbiblioteket förbättra elevernas måluppfyllelse? Vilka är de viktigaste frågorna för modern skolbiblioteksverksamhet?

Lesing i utvikling : teoretiske og didaktiske perspektiver

Leseforsker Lise Iversen Kulbrandstad presenterer ulike teoretiske og didaktiske perspektiver på lesing. Sentrale temaer er begynneropplæring, prosessorientert forståelsesopplæring, utvikling av gode strategier i arbeid med lesing på tvers av fag og språklig elevmangfold. Tredje utgave er oppdatert i tråd med Fagfornyelsen og Kunnskapsløftet 2020. 

Skolbibliotek och lärande

Denna bok är den första i sitt slag i Sverige, en sammanhängande kursbok för akademiska studier om skolbiblioteksverksamhet. Bokens titel, Skolbibliotek och lärande, markerar dess inriktning mot skolbibliotekens kärnverksamheter, läsning, lärande och undervisning för medie- och informationskunnighet. Boken placerar skolbibliotek i en politisk, pedagogisk och institutionell kontext. Den presenterar omfattande svensk och internationell forskning som relateras till professionell skolbiblioteksverksamhet.

Twist : analyser av aktuell litteratur for barn og unge

Kapitlene i denne antologien er skrevet og samskrevet av faglig sterke studenter som har engasjert seg i diskusjonen av grensene for temaer og estetiske uttrykksmåter i barne- og ungdomslitteraturen, samt i spørsmålet om hvilken litteratur som kan og bør brukes i undervisning i skolen og i lærer- og lektorutdanningen. 

Skapa nya vägar : så kan lärare och skolbibliotekarier samarbeta

I Skapa nya vägar finns praktiska projektexempel på hur lärare och skolbibliotekarier kan samarbeta i undervisningen. Sofia Malmberg har lång erfarenhet av att arbeta som skolbibliotekarie och som samordnare för skolbibliotek. 

Opplevelse og utforsking - litterære samtaler i praksis

Ønsket om å forstå bedre hvordan utveksling av ideer og utforsking av tekster kan foregå mellom elever i grunnskolen, førte til et treårig forsknings- og utviklingsprosjekt om litterære samtaler. Prosjektet omfattet 150 elever og 7 lærere på ungdomstrinn og mellomtrinn i årene 2015 til 2018. Det er denne forskningen som danner grunnlaget for boken. Boken er aktuell for studenter og forskere innenfor lærer- og lektorutdanningene, og for lærere i grunnskolen.

Møter med barnelitteratur : introduksjon for lærere

Forfatterne formidler hvordan de ulike barnelitterære sjangrenes særtrekk skapes, både i tradisjonelle bøker og i nye medier. Her er kapitler blant annet om eventyr og fantasy, om bildebøker og visuelle barneromaner, om sakprosa, realistiske fortellinger og fortelleteknikk i dataspill.
2. utgave er oppdatert i tråd med LK20, har nye litterære eksempler og et nytt kapittel om litteraturdidaktikk på mellomtrinnet.

Evaluating the school library : analysis, techniques, and research practices Evaluating the school library, 2021

This guide for the evaluation of school libraries both in practice and in research covers analysis, techniques, and research practices for conducting evaluations of curriculum, collections, facilities, and library personnel performance

Klaras läsprepp! : att främja läsning bland barn och unga

Hur gör vi barn och unga till läsare? Och hur får vi dem att fortsätta läsa genom hela livet? Kort sagt - hur läspreppar vi dem? Klaras läsprepp! riktar sig till dig som jobbar med barn, unga och läsning och som vill få nya tips på hur man kan arbeta läsfrämjande. Klara Önnerfält är skolbibliotekarie, läsfrämjare och författare. Hon är också en av grundarna till poddarna Flödet och Flödet läser.

Leseforståelse i skolen : utfordringer og muligheter

I denne boka får lærerstudenter og lærere forskningsbasert kunnskap om hva leseforståelse er og hvordan elever utvikler leseforståelsen gjennom grunnskolen. Forfatterne viser hvilke utfordringer elever som strever med å lese møter, og hva det vil si å forstå digitale tekster og lese multiple informasjonskilder kritisk. I tillegg viser de hva som kan motivere elever til å investere tid og innsats i slik lesing.

Ny barne- og ungdomslitteratur

Eventyrlige dyr : hvorfor gjør dyrene så mye rart?

I denne store og lærerike boka kan vi lese om dyr og evolusjon. Av og til virker det som dyr oppfører seg rart, men så viser det seg at de har grunner til å gjøre det. Dyrene som finner de beste løsningene på problemene utkonkurrerer de som ikke har klart det. Forfatteren viser på en pedagogisk og engasjerende måte hvordan denne utviklingsstrategien fungerer. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. | Skrevet av biolog Hanna Nyborg Støstad, illustrert av Simon Dahle Nyhus.

Roar : historien om en triceratops

Boka tar utgangspunkt i livet til ett bestemt individ, det fantastiske Triceratops-fossilet som nylig ble gravd ut, og fikk navnet Roar. Vi kan lese om hvordan den levde og forsvarte seg mot fiender og mye annet. I tillegg får vi mange spennende fakta om hvordan man graver ut fossiler, og om dinosaurer generelt. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. 

Hvis dette var en film

Arta og Elise driver sin egen Insta-filmklubb som stadig får flere følgere. De blir til og med tilbudt å dekke en festival. Midt i alt dette skjer det ting i jentenes liv. Elises foreldre skal skilles, og Arta sliter med å fortelle om sine egne problemer på hjemmebane. Arta frykter for at hun kan komme til å miste både moren og bestevenninnen. Dette er en fortelling om hvorfor alt går galt, når man bare prøver å gjøre alt riktig. Fortelling for ungdomstrinnet.

Katten og havet

Bjørn Arild blir med et skip ut i Barentshavet for å lære om hvordan havforskerne jobber, og hva de finner ut om miljøendringene som skjer rett nord for Norge. Forfatteren trekker linjer mellom de store endringene i havet til det han ser i strandkanten hjemme når han fisker sammen med katten Baltus. Han viser på denne måten hvordan alt henger sammen. Faktabok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Blüchers hemmelighet

14 år gamle Kit og familien er på hytta i helgen. Stemningen er guffen, og hun vil helst reise hjem. Sjøen utstråler en truende, mørk kraft, og krabbene oppfører seg unaturlig. Den eldre naboen, som påstår at han har jobbet for CIA, vet noen av svarene. Det som skjer har sammenheng med en ung gutt med helt spesielle evner, som gikk ned med Blücher i 1940. Det blir Kit og brødrene som må finne en løsning, men det store spørsmålet er hvordan de kan stoppe en som allerede er død. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.

Vi kommer snart hjem igjen : tegneserie

I denne visuelle fortellingen får du høre seks sterke historier til personer som overlevde Holocaust. De var alle barn under 2. verdenskrig. Boka egner seg til å åpne for samtaler om vanskelige temaer som flukt, krig, antisemittisme og fremmedfrykt. Sakprosa/tegneserie for mellomtrinnet. 

Hjertestopper : Volum 1 : Gutt møter gutt

Charlie og Nick møtes for første gang når de blir plassert ved siden av hverandre på skolen. De blir fort venner, men snart blir Charlie forelsket i Nick. Det er ikke enkelt, men kanskje Nick er mer interessert enn noen av dem skjønner. En tegneserie om forelskelse, vennskap og mental helse. Tegneserieroman for ungdomstrinnet.

Grisaldo

Grisaldo er den fjortende historien om de to kompisene, og nå har forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Per Dybvig tatt dem med over i høytlesningsboka.

Perfekt

Pia veit at ho ikkje kan bli ein av dei kule på ungdomsskulen, men bestevenninna har andre ambisjonar. Dessuten har Pia andre problem som ingen veit om. Ho slit med angst, og ho har ingen å snakke med om det. Roman for mellom-/ungdomstrinnet.

Tusenfryd : noveller

Novellene følgjer dei seks elevane gjennom eit halvt år. Alle står på terskelen til ungdomstida. Alle har draumar om noko nytt og betre. Dei åtte novellene i boka blir vovne saman til ei samanhengande historie, der alle får sjansen til å bli høyrde.

Jakob og Neikob og tidsmaskinen

Jakob og Neikob og tidsmaskinen er den sjuande boka om radarparet Jakob og Neikob. Serien har fått eit klassikarstempel, og bøkene er omsette til fleire språk.

Fumbler

Emil og Sondre blir invitert på FIFA-turnering hos Magnus. Der handler det ikke bare om FIFA. Det handler om penger, og snart har Emil viklet seg inn i et nett av løgner og gjeld. Samtidig som gjelden vokser, vokser også følelser Emil ikke burde ha. Det handler om gaming, gruppepress og vennskap som blir satt på prøve. Roman for ungdomstrinnet.

På samme lag

Historien er inspirert av livene til Ada og Andrine Hegerberg. Den handler om sterke jenter og fotball, men også om søsterskap, og om å tørre å stå opp for seg selv. Fortelling for mellomtrinnet.

Sting

16 år gamle Emma vaknar på sjukehus som einaste overlevande etter ei familietragedie. Ho har eit skotsår i magen, og det var faren som skaut. Emma må flytte til mormor, ute på landet. Naboguten Hannes vil gjerne bli kjend med Emma. Psykologen hennar seier at Emma må hugse kva som skjedde før ho kan kome vidare i livet sitt, men Emma vil ikkje hugse. Det handlar om vald, og om å finne lys i det mørke. Roman for ungdomstrinnet.

Nordlys: Portaltreet

Portaltreet: Første del. Den endelige kampen er i gang. Vikingene og Espens flokk kjemper mot hverandre i et håpløst slag som ingen kan vinne. Espen blir fanget, og bare Sonja kan redde ham. Dette er en norsk portalfantasy om en reise i det eventyrlige Norge, med blant annet norrøne guder, troll og snakkende dyr. Grafisk roman for mellomtrinnet.

Håpet : tegneserie

Arkin - lysets vokter, del 2: Arkin følger med Melion til et vakkert, magisk rike som heter Hevádriel. Men heller ikke her er alt trygt. En livsfarlig trussel har våknet, og noe må gjøres. Dette er en fortelling der drømmer blir virkelige, ensomhet og savn redder liv og der den minste personen kaster den lengste skyggen. Dette er andre bok i en portalfantasy-serie på fire. Tegneserie for mellomtrinnet.

Hva jeg gjorde med pengene

Johanne skriver for å fortelle hvorfor hun tok imot 80 000 kroner fra Medietilsynet for å følge et band på turné som journalist. Hun skulle lage saker på flere medier, men det gjorde hun ikke. Johanne ble med for å passe på søsteren sin, for hun vet at ett av bandmedlemmene er farlig. Det handler om bandliv, sosiale medier og søskenkjærlighet, men også om overgrep og redselen for ikke å bli trodd når en forteller sannheten. Roman for mellom-/ungdomstrinnet.

Historien om Bodri

Bildebok om Holocaust, basert på erfaringene til Hédi Fried, som overlevde Auschwitz. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.