Skip to Main Content Red Color Bar with Grey Menu
Logo

UiA Bibliotek Blog

Landslova

by Lise Marie Lunaas Holt on 2024-11-04T13:31:00+01:00 in Historie | 0 Comments

 

Vi var så heldige og få besøk av historieprofessor Knut Dørum under Forskerfokus 4.september 2024.

Et bilde som inneholder person, innendørs, klær, vegg

Automatisk generert beskrivelse

Han snakket om Landsloven, og hvorvidt denne danner bakgrunnen for norsk demokrati. Vi anbefaler for øvrig hans nyeste bok «Demokrati og medborgerskap – fra 1814 til i dag».  Et bilde som inneholder tekst, innendørs, vegg, media

Automatisk generert beskrivelse

Dørum fortalte oss om hvordan Magnus Lagabøte var en foregangsmann for denne loven, og om de historiske rammene rundt lovgivningen.

Vil du lære mer om Magnus, kan du bare lese videre!

Hvem var Magnus Lagabøte, initiativtaker bak Landslova?

Magnus var den eneste kongen i norsk middelalder som ikke førte krig, men som heller lagde lover. I 2024 feirer vi 750 årsjubileum for loven hans. Etter at han døde i 1280, ble han kalt Magnus Lagabøte – kongen som hadde forbedret lovene.

Magnus ble født i 1238. Som det yngste barnet til Håkon 4., var det ikke forventet at han skulle bli konge. I 1261 dør derimot Sverre, sønn av tronarvingen Håkon Unge. Nå er det Magnus sin tur til å ta over tronen. I 1264 blir kong Håkon 4. gravlagt. Nå er Magnus konge. Prosjektet hans nå er ikke krig, men forsoning og lovarbeid. I 1274 er endelig lovboken ferdig. Den skal skape orden etter borgerkrigene og de store samfunnsendringene på 1100- og 1200-tallet. Tingene godkjenner lovboken. I 1280 dør kong Magnus Lagabøte. Ikke bare fullførte han Landslova av 1274, men stod også bak Bylova av 1276 og den islandske lovboka Jónsbók. Han og rådgiverne hans hadde da gjort et omfattende lovarbeid som er uten sidestykke i norsk historie. Landslova var den første riksdekkende loven i hele Europa.

Et bilde som inneholder tekst, Reklametavle, Annonsering, skilt

Automatisk generert beskrivelse


 Add a Comment

0 Comments.

  Subscribe



Enter your e-mail address to receive notifications of new posts by e-mail.


  Archive



  Follow Us



  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Return to Blog
This post is closed for further discussion.

title
Loading...