Erlend og Eiliv, 10. klassinger på arbeidsuke
Da vi to fikk arbeidsuka på biblioteket, forventet vi kanskje en litt kjedelig uke med bokstabling som hovedaktivitet. For er det ikke det et bibliotek handler om – bøker? Og ja, det handlet om bøker, men det viste seg at det var mye mer som foregikk enn bare stabling.
Vår uke begynte med at universitetsbibliotekaren Solbjørg ga oss i oppgave å finne bøker ved hjelp av Deweysystemet. Systemet som vi først trodde bare var en komplisert måte å organisere bøker på, viste seg å være utrolig nyttig. Bøkene står organisert på en ryddig måte, og det er utrolig enkelt å benytte seg av søkesystemet Oria. Med PC-ene som står rundt omkring i biblioteket kan du med noen få tastetrykk enkelt finne boka du ser etter. Du kan til og med få opp et kart for å se hvor boka befinner seg.
Etter en introduksjon til biblioteket møtte vi hovedbibliotekaren Lone, som satt oss i gang med å stable ut bøker. Dette var en gøy måte å jobbe på, blant annet fordi det var avslappende med de rolige omgivelsene på biblioteket, men også fordi at det var en liten utfordring å finne ut akkurat hvor man skulle plassere bøkene. Ettersom vi vendte oss til å stable ut bøker, fikk vi litt større oppgaver. Nå skulle vi bruke Almasystemet. Alma er systemet som ligger bak Oria. Alle endringer som skjer i Alma, blir automatisk oppdatert i Oria. I Alma kunne vi scanne bøkene og sjekke hvor de skulle. Noen skulle bli utplassert i biblioteket, andre skulle lånes ut til studenter og ansatte, mens andre skulle sendes videre til andre biblioteker.
Når vi utplasserte bøkene oppdaget vi at det var mer enn bare bøker som befant seg på biblioteket. Det er blant annet en skrivestue der man kan få hjelp med skriving. Ved siden av skrivestua er bibliotekets skranke, der man kan få veiledning i kildesøk og kildebruk. Det var også et mattehjørne i førsteetasjen som het Matric. Her kunne du få hjelp til matte fra dyktige mattestudenter. Andre ting som befant seg i biblioteket var for eksempel UiA hjelp. Her kunne man få hjelp til alle tekniske problemer som man skulle hatt. Vi kan også nevne at det er et stort utvalg av både filmer og musikk i underetasjen på biblioteket. Til sist, men ikke minst, er biblioteket også et vidunderlig sted å jobbe med skolearbeid på. I andreetasje er det ikke lov med støy, og vi så mange studenter som satt her og jobbet.
Noe av det gøyeste vi gjorde denne uka var med Anne Åse. Hun var også hovedbibliotekar, og med henne kastet vi blant annet bøker som var utdaterte, eller bøker som det var for mange av. Vi fant også gamle bøker nede i magasin, i kjelleren til UiA. Magasin er et lagringsrom med store flyttbare reoler med bøker som ikke skal stå fremme. Noen av bøkene vi fant her hadde ikke ennå blitt registrert, så vi tok de med opp til henne og hun fikk de registrert. Etter de var registrert måtte de ned igjen for utplassering. Da tok vi turen ned igjen og stablet på plass.
Noe som vi ikke har nevnt, har vært at vi jobbet med et lite innlegg i en presentasjon om kildekritikk. Her presenterte vi for et kurs med studenter, som studerte for å bli skolebibliotekarer. Presentasjonen handlet om vår egen erfaring med kildekritikk gjennom grunnskolen. En stor del av bibliotekets arbeid er å gi veiledning, kurs og undervisning. Presentasjonen var en del av dette arbeidet. Biblioteket gir hjelp til alle som trenger hjelp med oppgaver, alt om kilder, finne relevant forskning, og å finne pensumbøker.
Alt i alt har det vært en veldig gøy, interessant og lærerik opplevelse å jobbe her i arbeidsuka. Vi ville absolutt anbefalt å jobbe her, og ikke minst anbefale biblioteket for studenter som trenger hjelp til alt av skolearbeid.
Bøkene er organisert på en oversiktlig måte, og det er utrolig enkelt å bruke Oria-søkesystemet: Oria
0 Comments.