Grunnleggende ernæringslære by Hjartåker ... [et al.]Det er lagt særlig vekt på betydningen av samspillet mellom kosthold og fysisk aktivitet for god helse. Teksten i denne tredje utgaven er oppdatert på sentrale områder i henhold til nyere forskningslitteratur. Boka er spesielt tilpasset norske forhold.
Den henvender seg til en bred gruppe av studenter i universitets- og høyskolesektoren, blant annet innenfor medisin, ernæring, idrettsfag og fysioterapi og andre studentkategorier innenfor forebyggende og helsefremmende fagområder.
Boka gir også et godt grunnlag for videre studier innenfor mer spesialiserte, tilgrensende områder som klinisk ernæring, samfunnsernæring og næringsmiddelteknologi.
Call Number: 613.2
Publication Date: 2017
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag.Sammenhengen mellom kosthold og helse er kompleks, og den internasjonale forskningen på dette fagområdet er omfattende.
For å oppsummere denne forskningen på en systematisk måte, nedsatte Nasjonalt råd for ernæring en arbeidsgruppe i 2006 med oppdrag å oppdatere det faglige grunnlaget for nasjonale kostråd.
Rapporten beskriver både metodologien og det vitenskapelige grunnlaget som ligger bak kostrådene og konkluderer med konkrete kostråd. Det er lagt vekt på at rapporten skal være systematisk og uavhengig, og at prosessen som har ledet fram til rådene har vært åpen og transparent.
Public Health Nutrition by Judith L. Buttriss (Editor); Ailsa A. Welch (Editor); John M. Kearney (Editor); Susan A. Lanham-New (Editor)In this second edition of the bestselling title from the acclaimed Nutrition Society Textbook series, Public Health Nutrition has been extensively revised to ensure that it reflects the latest evidence-based knowledge and research. Ground-breaking and comprehensive in both its scope and approach, Public Health Nutrition has been fully updated by an expert editorial team to cover the most recent changes in the field. It now offers a structured overview of the subject's core concepts and considers public health nutrition tools and the application of intervention strategies. Divided into five key sections, Public Health Nutrition contains a wealth of information, including: Public health nutrition concepts and assessment tools, and their application in light of the latest evidence. Case studies to illustrate how best to apply the theory and evidence to policy and practice. An examination of nutrition throughout the lifecycle, and the relationship between diet and disease, including in relation to obesity, diabetes, cancer, as well as mental health. The impact of environmental factors on public health. Public health strategies, policies and approaches. With a clear and concise structure, Public Health Nutrition is an essential purchase for students of nutrition, dietetics and other healthcare areas, as well as an invaluable practical guide for health professionals working within public health. A supporting companion website featuring multiple-choice, short answer, and essay style questions is available at www.wiley.com/go/buttriss/publichealth
Call Number: 613.2 Pub
ISBN: 9781118660973
Publication Date: 2017-06-12
Modern Nutrition in Health and Disease by Shils; Katherine L. Tucker; Benjamin Caballero; Robert J. Cousins; A. Catharine Ross; Thomas R. ZieglerThis widely acclaimed book is a complete, authoritative reference on nutrition and its role in contemporary medicine, dietetics, nursing, public health, and public policy. Distinguished international experts provide in-depth information on historical landmarks in nutrition, specific dietary components, nutrition in integrated biologic systems, nutritional assessment through the life cycle, nutrition in various clinical disorders, and public health and policy issues. Modern Nutrition in Health and Disease, 11th Edition, offers coverage of nutrition's role in disease prevention, international nutrition issues, public health concerns, the role of obesity in a variety of chronic illnesses, genetics as it applies to nutrition, and areas of major scientific progress relating nutrition to disease.