Databaser - finn forskning - Psykososial helse: Bibliotekets fagside - Library subject guides. Fakulteter at University of Agder

Databaser - Finn forskning

Ofte brukte databaser:

Scopus (tverrfaglig) en bibliografisk (referanse-) database, som gir oversikt over artikler publisert i stor mengde tidsskrifter, dekker blant annet innhold fra MEDLINE & EMBASE (de to største medisinske helsefaglige databasen), i tillegg til en mengde tidsskrifter fra andre emner/fag

Web of Science (tre store databaser, Core Collection), Tverrfaglig dekning, overlappende med Scopus

EBSCOhost databaser: Finn forskningsartikler: Baser via databaseverten (søkegrensesnittet) EBSCOhost: Academic search complete (tverrfaglig), CINAHL(sykepleie), MEDLINE (helsefag, medisin), SocINDEX (sosiologi), Social Work Abstract. Gå til EBSCOhost og velg base(r). Velg Basic eller avanser søk

Via bibliotekkatalogen ORIA finner du både bøker og forskningsartikler (søk spesielt etter bøker og norske artikler via ORIA)

Idunn.no (norske artikler publisert i tidsskrifter utgitt av universitetsforlaget - fulltekstdatabase)

Google scholar (artikler, også norske, i tillegg til avhandlinger, masteroppgaver, søk norsk eller engelsk) Treff også på aritkler publisert i open access tidsskrifter som ikke er registrert i referansedatabaser som MEDLINE, Scopus, eller APA PsycINFO basene

APA PsycArticles (APA PsycNet) (fulltekst artikler publisert av American Psychological Association).
Søk bredere i databasen APA PsycInfo (Ovid)- som dekker aritkler du finner i fulltektsbasen, PsycArticles + artikler fra en mengde andre tidsskrifter innen psykologi, psykiatri. APA PsycInfo er en bibliografisk database (referansedatabase) - så i denne og tilsvarende andre baser søker du ikke i hele teksten, du vil derimot fra treff i basene finne en lenke til fullteksten, ev lenke til ORIA (BIBSYS-X) som bringer deg til oppslag i ORIA bibliotekkatalogen for tilganger eller mulighet for å bestile kopi

Søkehjelp

Flere databaser

APA PsycInfo (Ovid) This link opens in a new window "PsycINFO is an electronic bibliographic database providing abstracts and citations to the scholarly literature in the psychological, social, behavioral, and health sciences. The database includes material of relevance to psychologists and professionals in related fields such as psychiatry, management, business, education, social science, neuroscience, law, medicine, and social work. Updated weekly, PsycINFO¬Æ provides access to journal articles, books, chapters, and dissertations"
BMJ Best practice This link opens in a new window Kunnskapsbasert oppslagsverk. Oppsummert forskning. Dekker diagnoser, prognoser, behandling og forebygging. Inkludert Clinical Evidence. "In a single source we have combined the latest research evidence, guidelines and expert opinion – presented in a step-by-step approach and covering prevention, diagnosis, treatment and prognosis. BMJ Best Practice gives medical professionals the best available information for any clinical situation. Regularly updated, it draws on the latest evidence-based research to offer step-by-step guidance on diagnosis, prognosis, treatment and prevention. BMJ Best Practice is your instant second opinion"
Campbell collaboration This link opens in a new window Systematiske rapporter (Oppsumert forskning) på fagområdene Helse, Sykepleie, Pedagogikk, Sosialt arbeid. . "The Campbell Collaboration is an independent, international, non-profit organization that aims to help people make well-informed decisions about the effects of interventions in the social, behavioral and educational arenas"
Cochrane library This link opens in a new window Cochrane library innholder flere deldatabaser, Cochrane reviews /systematiske oversikter fra Cochrane), Other reviews (sammendrag og kritisk kommenteret oversikter fra andre (DARE, HTA og EED), CENTRAL (største oversikt over randomiserte kontrollerte studier) innen helsefagene
Idunn (se nytt navn: Scandinavian University Press, SCUP) This link opens in a new window Tidligere Idunn. Scandinavian University Press (SCUP) er et akademisk forlag som utgir vitenskapelige tidsskrifter, monografier og antologier innen humaniora, samfunnsfag og naturvitenskap. Søk i over 45 000 fulltekst-artikler og bokkapitler. 80 tidsskrifter og mer enn 200 åpent tilgjengelige forskningsbøker.
Insum This link opens in a new window Oppsummert forskning om tiltak for barn og unges psykiske helse og velferd. Insum inneholder En database over internasjonale systematiske oversikter – med lenker til originalrapportene En database over strukturerte sammendrag av systematiske oversikter på engelsk, også med lenker. RBUP-sammendrag – essensen av de viktigste systematiske oversiktene – på norsk
International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (2nd ed, 2015) This link opens in a new window
Nora - Norske åpent arkiv This link opens in a new window Alt i norske vitenarkiv i en tjeneste (NORA)
Norsk elektronisk legehåndbok This link opens in a new window
Norsk elektronisk legehåndbok (NEL) er et kunnskaspbasert helsefaglige oppslagsverk. Artiklene gir rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander. Krever tilkobling mot UiA med pålogging eduVPN. Du må logge på NEL, velg ikonet for pålogging , knappen øverst til høyre, og velg deretter Logg inn. (Du skal ikke oppgi brukernavn og passord)
Norske tidsskriftartikler (Norart) (Ikke oppdatert etter 2022) This link opens in a new window NORART - Referanser til norske tidsskriftartikler. "Referanser til artikler fra 1172 norske og nordiske tidsskrifter og årbøker innen alle fagområder, hovedsakelig fra 1980-2020. For noen tidsskrifter er også eldre årganger analysert. Noen artikler er fra 2021-2022. Tjenesten blir ikke lenger oppdatert"
Oria This link opens in a new window "Hele biblioteket i et søk" - søk etter bøker, rapporter, artikler, studentoppgaver, noter, musikk, lydbøker fra en mengde kilder (bibliotekkatalogen, tidsskriftarkiv og databaser som Web of Science, Scopus, Medline, Idunn, Norske tidsskriftartikler, Svemed+, i tillegg til åpne arkiver) . Logg på for å bestille lån og kopier og for å fornye egne lån. Samme brukernavn og passord som for fronter/canvas
PsycArticles (APA PsycNET) This link opens in a new window "APA's Full-Text Journal Article Database. PsycARTICLES (APA PsycNET) is a database of full-text articles from journals published by the American Psychological Association, the APA Educational Publishing Foundation, the Canadian Psychological Association, and Hogrefe Publishing Group"
PubMed (MEDLINE) This link opens in a new window MEDLINE databasen i Pubmeds grensesnitt. MEDLINE er den største medisinske, helsefaglige databasen. Inneholder referanser til ca 6000 tidsskrifter tilbake til 1940 tallet. MEDLINE kan også søkes via Ovid, EBSCOhost, Scopus, Web of Science. Se også EMBASE databasen som tilbys via Ovid. Scopus dekker også EMBASE og MEDLINE fra 1996-. For systematiske søk anbefales søkegrensesnittet til Ovid, alternativt EBSCOhost.
Scopus This link opens in a new window Referansedatabase - tidsskriftartikler. Tverrfaglig dekning, dekker blant annet Embase&Medline og Engineering Village. Dekker også mange av tidsskriftene som indekseres i Cinahl, SportDiscus, Psycinfo, Web of science. (Kilde Ulrichsweb). Via Scopus finner du også analyseverktøy for bibliometriske analyser. Også med mulighet for AI søk, still forskningsspørsmålet ditt i naturlig språk, Scopus genererer en søkestreng, og fra artikler som blir funnet, oppsummerer disse, og genererer forslag til nye spørsmål. God å bruke i en orienterende søkefase
Social Work Abstracts (EBSCOhost) This link opens in a new window Social Work Abstracts offers extensive coverage of more than 450 social work and human services journals
SocINDEX (EBSCOhost) This link opens in a new window Database med over 1,3 millioner referanser til sosiologisk forskning. Indekserer over 600 tidsskrifter helt tilbake til 1895
SveMed+ (NB ikke oppdatert etter 2019) This link opens in a new window Finn referanser til artikler i nordiske helsefaglige fag- og forsknings tidsskrifter. Dersom online lenke ikke finnes, søk tidsskriftet i ORIA for å sjekke bestand UiA, eller kopibestilling. Ikke oppdatert etter 2019
UpToDate This link opens in a new window
Kunnskapsbasert oppslagsverk. Dekker diagnoser, prognoser, behandlings anbefalinger og forebygging. Det gjøres jevnlig søk i en rekke databaser og tidsskrifter for å finne den beste og mest oppdaterte forskningen. Dobbel fagfellevurdering (peer review). Krever tilkobling UiA med eduVPN (selv om du befinner deg på Campus. Alternativt: bruk en stasjonær maskin, feks kontor maskin, eller PC i biblioteket. Legg merke til at du kan opprette brukerkonto (dette må gjøres via en av de følgende tilkoblingsmåtene først. Deretter får du tilgang uavhening av om du er på eduVPN eller stasjonlær maskin)
Web of science This link opens in a new window Indekserer et utvalg av de viktigste vitenskapelige tidsskrifter i alle fag. Kjernedatabasene er Science Citation Index Expanded (1945-present), Social Sciences Citation Index (1956-present), Arts & Humanities Citation Index (1975-present). Medline er også søkbar via Web of Science. Best på realfag og medisin men dekker også samfunnsfag og humaniora. Unike muligheter for søk basert sitering

Oppsummert forskning

Retningslinjer

Se lenker fra Helsebiblioteket

Kunnskaspbasert helsefaglige oppslagsverk

Rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander:

Norsk elektronisk legehåndbok This link opens in a new window Norsk elektronisk legehåndbok (NEL) er et kunnskaspbasert helsefaglige oppslagsverk. Artiklene gir rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander. Krever tilkobling mot UiA med pålogging eduVPN. Du må logge på NEL, velg ikonet for pålogging , knappen øverst til høyre, og velg deretter Logg inn. (Du skal ikke oppgi brukernavn og passord)
BMJ Best practice This link opens in a new window Kunnskapsbasert oppslagsverk. Oppsummert forskning. Dekker diagnoser, prognoser, behandling og forebygging. Inkludert Clinical Evidence. "In a single source we have combined the latest research evidence, guidelines and expert opinion – presented in a step-by-step approach and covering prevention, diagnosis, treatment and prognosis. BMJ Best Practice gives medical professionals the best available information for any clinical situation. Regularly updated, it draws on the latest evidence-based research to offer step-by-step guidance on diagnosis, prognosis, treatment and prevention. BMJ Best Practice is your instant second opinion"
UpToDate This link opens in a new window
Kunnskapsbasert oppslagsverk. Dekker diagnoser, prognoser, behandlings anbefalinger og forebygging. Det gjøres jevnlig søk i en rekke databaser og tidsskrifter for å finne den beste og mest oppdaterte forskningen. Dobbel fagfellevurdering (peer review). Krever tilkobling UiA med eduVPN (selv om du befinner deg på Campus. Alternativt: bruk en stasjonær maskin, feks kontor maskin, eller PC i biblioteket. Legg merke til at du kan opprette brukerkonto (dette må gjøres via en av de følgende tilkoblingsmåtene først. Deretter får du tilgang uavhening av om du er på eduVPN eller stasjonlær maskin)