Søk litteratur - finn og bestill - Psykososial helse - Library subject guides. Fagsider at University of Agder

Søk - Finn - Bestill. ORIA og databaser

ORIA biblioteksøket

I ORIA finner du, bøker, fag- og forskningsartikler, tidsskrifter, oppslagsverk, studentoppgaver, musikk og filmer, m.m.
ORIA er god å bruke når du
- vil finne tilgang til kjente bøker og artikler,
- trenger bøker eller studentoppgaver om et emne -
- foreta enkle emnesøk på artikler.
- bestille lån og kopier dersom dokumentet ikke er tilgjengelig på din bibliotekavdeling. Se informasjon på bibliotekets nettsider for bestillinger/reservere dokumenter som ikke finnes ved ditt bibliotek: Lån og bestillinger, Søk, finn og bestill.
- Merk: Bor du langt fra campus, er fjernstudent. se om muligheter for å bestille lån for henting lokalt bibliotek. Gå til nettsiden

Mer om søk i ORIA, gå til databaseguiden ORIA,

Merk følgende

MEDLINE er hoved database innen medisin og helsefaglige emner. Databasen dekker opplysninger om ca 25 millioner artikler publisert i ca 6000 tidsskrifter fra 1946 og fremover. Du kan lese mer om innholdet. Gå til National library of Medicine

MEDLINE kan søkes via flere ulike søkegrensesnitt (databaseverter), som EBSCOhost, Ovid og PubMed, Se nedenfor film med eksempel på søk i baser via EBSCOhost og PubMed. Se nettstedet mesh.uia.no for tips til engelske søkeord

EBSCOhost databasevert dekker også flere andre databaser: Academic Search Complete (Tverrfaglig), CINAHL (sykepleie, og tilgrensende fagområder som fysioterapi, ergoterapi, ernæring), SPORTDisucs (Idrett), SocINDEX (Sosiologi), Social Work Abstract, ERIC (Pedaogogikk. Undervisning. Skolevesen).

Velg databaser

EBSCOhost This link opens in a new window
Velg en eller flere baser: MEDLINE, CINAHL, SPORTDiscus, ERIC, Academic Search Complete, SocINDEX, Social Work Abstract. Velg Avanser eller basic search. Dersom du søker MEDLINE sammen med andre baser må du ikke LIMIT treff til Peer Review, da mister du treff fra MEDLINE basen
Google Scholar This link opens in a new window Søkemotor.Søkemotor for vitenskapelig informasjon. Gir bl.a. treff på artikler utgitt av akademiske forlag, avhandlinger fra høyere utdanning, bøker, sammendrag og tekniske rapporter fra et vidstrakt forskningsområde.
Idunn This link opens in a new window
Tverrfaglig. Fulltekst tilgang til artikler publisert i tidsskrifter utgitt av Universitetsforlaget
Norske tidsskriftartikler (Norart) (Ikke oppdatert etter 2022) This link opens in a new window NORART - Referanser til norske tidsskriftartikler. "Referanser til artikler fra 1172 norske og nordiske tidsskrifter og årbøker innen alle fagområder, hovedsakelig fra 1980-2020. For noen tidsskrifter er også eldre årganger analysert. Noen artikler er fra 2021-2022. Tjenesten blir ikke lenger oppdatert"
Scopus This link opens in a new window
Tverrfaglig dekning. Dekker blant annet det meste av innhold i MEDLINE og EMBASE (helsefag, medisin), og de fleste av tidsskriftet som også er indeksert i APA PsycInfo
SveMed+ (NB ikke oppdatert etter 2019) This link opens in a new window Finn referanser til artikler i nordiske helsefaglige fag- og forsknings tidsskrifter. Dersom online lenke ikke finnes, søk tidsskriftet i ORIA for å sjekke bestand UiA, eller kopibestilling. Ikke oppdatert etter 2019
Oria This link opens in a new window "Hele biblioteket i et søk" - søk etter bøker, rapporter, artikler, studentoppgaver, noter, musikk, lydbøker fra en mengde kilder (bibliotekkatalogen, tidsskriftarkiv og databaser som Web of Science, Scopus, Medline, Idunn, Norske tidsskriftartikler, Svemed+, i tillegg til åpne arkiver) . Logg på for å bestille lån og kopier og for å fornye egne lån. Samme brukernavn og passord som for fronter/canvas
Ovid (MEDLINE, APA PsycInfo, EMBASE, Cochrane) This link opens in a new window
Databaser via Ovid søkegrensesnitt, MEDLINE (medisin, helsefag), EMBASE (medisin helsefag), APA PsycInfo (Psykologi, psykiatri), AMED (komplementer alternativ behandling)
PubMed (MEDLINE) This link opens in a new window MEDLINE databasen i Pubmeds grensesnitt. MEDLINE er den største medisinske, helsefaglige databasen. Inneholder referanser til ca 6000 tidsskrifter tilbake til 1940 tallet. MEDLINE kan også søkes via Ovid, EBSCOhost, Scopus, Web of Science. Se også EMBASE databasen som tilbys via Ovid. Scopus dekker også EMBASE og MEDLINE fra 1996-. For systematiske søk anbefales søkegrensesnittet til Ovid, alternativt EBSCOhost.
PEDro This link opens in a new window
Fysioterpi. Database over 53000 RCT'er , systematiske oversikter i tillegg til kliniske retningslinjer i fysioterpo
Web of science This link opens in a new window
Tverrfaglig

mer om søk i baser via EBSCOhost, gå til databaseguide EBSCOhost

Oppslagsverk "inneholder spesialisert informasjon og har bibliografier (lister over bøker, artikler og andre kilder), hvor du kan finne mer stoff om emnet. Bakgrunnsinformasjon kan hjelpe deg å forstå hvordan et fagområde er delt inn, og det blir lettere å avgrense emnet ditt." sitat VIKO

Kunnskaspbasert helsefaglige oppslagsverk gir deg en rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander

Norsk elektronisk legehåndbok This link opens in a new window
Norsk elektronisk legehåndbok (NEL) er et kunnskaspbasert helsefaglige oppslagsverk. Artiklene gir rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander. Krever tilkobling mot UiA med pålogging eduVPN. Du må logge på NEL, velg ikonet for pålogging , knappen øverst til høyre, og velg deretter Logg inn. (Du skal ikke oppgi brukernavn og passord)
UpToDate This link opens in a new window
Kunnskapsbasert oppslagsverk. Dekker diagnoser, prognoser, behandlings anbefalinger og forebygging. Det gjøres jevnlig søk i en rekke databaser og tidsskrifter for å finne den beste og mest oppdaterte forskningen. Dobbel fagfellevurdering (peer review). Krever tilkobling UiA med eduVPN (selv om du befinner deg på Campus. Alternativt: bruk en stasjonær maskin, feks kontor maskin, eller PC i biblioteket. Legg merke til at du kan opprette brukerkonto (dette må gjøres via en av de følgende tilkoblingsmåtene først. Deretter får du tilgang uavhening av om du er på eduVPN eller stasjonlær maskin)
BMJ Best practice This link opens in a new window Kunnskapsbasert oppslagsverk. Oppsummert forskning. Dekker diagnoser, prognoser, behandling og forebygging. Inkludert Clinical Evidence. "In a single source we have combined the latest research evidence, guidelines and expert opinion – presented in a step-by-step approach and covering prevention, diagnosis, treatment and prognosis. BMJ Best Practice gives medical professionals the best available information for any clinical situation. Regularly updated, it draws on the latest evidence-based research to offer step-by-step guidance on diagnosis, prognosis, treatment and prevention. BMJ Best Practice is your instant second opinion"
International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (2nd ed, 2015) This link opens in a new window
International Encyclopedia of Public Health This link opens in a new window "An authoritative and comprehensive guide to the major issues, challenges, methods, and approaches of global public health. This encyclopedia will cover all dimensions of the field, from details of specific diseases to the organization of social insurance agencies. A significant percentage of the articles will cover public health aspects of diseases and conditions. Other articles will survey aging, diet, injuries, ethical and legal subjects in public health, measurement and modeling, consumerism, anthropology and sociology, economics, the history of public health, and global issues"
International Encyclopedia of Education This link opens in a new window Leksikon. Skole, utdanning, pedagogikk Tredje utgave av et betydelig leksikon innen skole, utdanning og pedagogikk. "Of interest to Educators and researchers in education of all backgrounds. Readers will include undergraduate and postgraduate students, researchers, teachers and lecturers, and professionals. The wide coverage will make it an invaluable source of information for scholars and students inside and outside the discipline"
Visible body This link opens in a new window
OBS - krever pålogging eduVPN. Visible Body’s 3D virtual human anatomy models, medical animations, teaching platforms, and mobile apps are changing the way students learn and healthcare professionals practice. UiA pakken dekker følgende delbaser, apper (delbaser): Human Anatomy Atlas, Muscle Premium, Skeleton Premium, Physiology Animations and Heart & Circulatory Premium.
Ordnett.no This link opens in a new window Ordbøker fra Kunnskapsforlaget: Engelsk-norsk, Stor engelsk-norsk, Engelsk-norsk medisinsk, Medisinsk ordbok, Norsk ordbok, Fremmedord, Norsk-engelsk, Stor norsk-engelsk, Norsk-engelsk medisinsk, Norske synonymer, Nynorsk, Teknisk engelsk-norsk, Teknisk norsk-engelsk, Fransk-norsk, Norsk-fransk, Spansk-norsk, Norsk-spansk, Tysk-norsk, Norsk-tysk.
APA Dictionary of Psychology This link opens in a new window
Oxford Reference This link opens in a new window Oppslagsverk. Ordbøker, tverrfaglig dekning, også medisin, sykepleie, psykologi. "As you browse through Oxford Reference, you may find results that range from short-entry, general reference to more in-depth articles on specialized subjects. See below for more information on the services and collections available through this resource."

mer informasjon om kildevalg på Helsebiblioteket, Kunnskapsbasert-praksis.no

En systematisk oversikt er en litteraturstudie der forfatterne har brukt en systematisk og tydelig framgangsmåte for å finne, velge ut, vurdere og oppsummere all forskning om et definert forskningsspørsmål (vanligvis om effekt av tiltak). S. 7 i Slik oppsummer vi forskning

Du finner oversikter utgitt av ulike institusjoner og organisasjoner, se nettsteder og databaser nedenfor. Men de fleste oversikter blir publisert i tidsskrifter - disse kan du finne på samme måte som du søker original studier (resultat fra et enkelt forskningsprosjekt) i databaser som CINAHL og MEDLINE.

Les mer

En rask måte er å søke via Epistemonikos databasen, som samler oversikter fra flere andre databaser. Se ellers A-Å liste nedenfor

Cochrane library This link opens in a new window Cochrane library innholder flere deldatabaser, Cochrane reviews /systematiske oversikter fra Cochrane), Other reviews (sammendrag og kritisk kommenteret oversikter fra andre (DARE, HTA og EED), CENTRAL (største oversikt over randomiserte kontrollerte studier) innen helsefagene
Folkehelseinstituttet - Oppsummert forskning for helse- og velferdstjenesten (tidligere rapporter fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten) This link opens in a new window Temaside om oppsummert forskning for helse- og velferdstjenesten. En forskningsoversikt er resultatet av sammenfattede, relevante forskningsresultater på et gitt tidspunkt. Kunnskapssenteret for helsetjenesten ble slått sammen med folkehelseinstituttet fra januar 2016, rapporter utgitt av Kunnskapssenteret vil også finnes på FHI
Insum This link opens in a new window
Oppsummert forskning om tiltak for barn og unges psykiske helse og velferd. Insum inneholder En database over internasjonale systematiske oversikter – med lenker til originalrapportene
En database over strukturerte sammendrag av systematiske oversikter på engelsk, også med lenker. RBUP-sammendrag – essensen av de viktigste systematiske oversiktene – på norsk
JBI Evidence Synthesis This link opens in a new window "JBI Evidence Synthesis is an official journal of JBI. It is an international peer-reviewed, online journal that publishes manuscripts encompassing evidence synthesis and healthcare. JBI Evidence Synthesis seeks to disseminate rigorous, high-quality research that provides the best available evidence to inform policy and practice through the science and conduct of systematic and scoping reviews"
SBU Utvärdering This link opens in a new window SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. SBU Utvärdering = omfattar både etablerade metoder (gula rapporter) och nya metoder (Alert). Publikationerna är baserade på systematiska litteraturgenomgångar som utförs av SBU:s projektgrupper. Sammanfattning och slutsatser godkänns av SBU:s nämnd och råd respektive Alertråd.
PEDro This link opens in a new window PEDro is the Physiotherapy Evidence Database. PEDro is a free database of over 35,000 randomised trials, systematic reviews and clinical practice guidelines in physiotherapy. For each trial, review or guideline, PEDro provides the citation details, the abstract and a link to the full text, where possible. All trials on PEDro are independently assessed for quality. These quality ratings are used to quickly guide users to trials that are more likely to be valid and to contain sufficient information to guide clinical practice. PEDro is produced by the Centre for Evidence-Based Physiotherapy at The George Institute for Global Health and is hosted by Neuroscience Research Australia (NeuRA)
Campbell collaboration This link opens in a new window Systematiske rapporter (Oppsumert forskning) på fagområdene Helse, Sykepleie, Pedagogikk, Sosialt arbeid. . "The Campbell Collaboration is an independent, international, non-profit organization that aims to help people make well-informed decisions about the effects of interventions in the social, behavioral and educational arenas"
Health Evidence This link opens in a new window sammendrag og kritisk vurderte systematiske oversikter (folkehelse intervensjoner). Fritt tilgjengelig - men registrer deg som bruker. ""access toquality-rated systematic reviews evaluating the effectiveness and cost-effectiveness of public health interventions, including cost data. We search the published literature and compile public health relevant reviews -- eliminating your need to search and screen individual databases"
EPPI Center This link opens in a new window Systematic reviews in the fields of Education, including Initial Teacher Education (ITE), Health Promotion and Public Health, as well as social welfare and international development.

EBSCOhost (Advanced search. Search mode: Boolean) This link opens in a new window
Systematiske oversikter som er publisert i tidsskrifter kan søkes via CINAHL; MEDLINE og tilsvarende databaser. Velg database fra feks EBSCOhost

Se også:

Tiltakshåndboka Håndbok for barn og unges psykiske helse: oppsummert forskning om effekt av tiltak. Helseregion Øst og Sør

ORIA dekker også studentoppgaver. Søk og bruk filter for materialtype for studentoppgaver etter søket, se til høyre i trefflisten. Du finner også studentoppgaver via Google Scholar. Søk masteroppgave, eller bacheloroppgave, sammen med ord for ditt tema

Oria This link opens in a new window "Hele biblioteket i et søk" - søk etter bøker, rapporter, artikler, studentoppgaver, noter, musikk, lydbøker fra en mengde kilder (bibliotekkatalogen, tidsskriftarkiv og databaser som Web of Science, Scopus, Medline, Idunn, Norske tidsskriftartikler, Svemed+, i tillegg til åpne arkiver) . Logg på for å bestille lån og kopier og for å fornye egne lån. Samme brukernavn og passord som for fronter/canvas
Google Scholar This link opens in a new window Søkemotor.Søkemotor for vitenskapelig informasjon. Gir bl.a. treff på artikler utgitt av akademiske forlag, avhandlinger fra høyere utdanning, bøker, sammendrag og tekniske rapporter fra et vidstrakt forskningsområde.

Les mer

Les mer om Kildepyramiden på nettsiden Kunnskapsbasert praksis/Helsebibloteket.
A beginner's guide to critical thinking and writing in health and social care