Psykososial helse

Bibliotekes fagside

Ulike søkestrategier

Filmen under gjennomgår følgende ulike søkestrategier - avhengig av ditt fomål med søket

• Enkelt søk etter noen få artikler om ditt emne. Du finner raskt noen relevante og slipper å gå gjennom lange trefflister. (Brief search  - an initial search using a few specific terms with the intention of retrieving a few relevant papers)
  • "Berry picking" (scanning results of the brief search to identify others areas of evaluation, such as authors, subjects, relevant journals, reference list, cited by, and similar articles)
  • Scanne siteringer og referanselister: Kjedesøking - siteringssøk (Citation Pearl growing, Select one specific citation, add new terms to your search and repeat - Citation snowballing - Cited search, forward and backward)
  • Systematisk tilnærming til søk  - "Blokk-søk" - koble "søkekonsepter" - finne originalartikler som skal inngå i resultatdelen av din litteraturstudie (Concept building search).

Film: Overview of search strategies  /Welch Medical Library