Mat- og måltidspedagogikk i barnehagen
"Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner... Personalet skal ...legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna" Sitat: Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver.
Eng, K. F., Lekhal, R., Eriksen, M. L., Helseth, S. & Lekhal, S. (2021). Mat- og måltidspraksisen i et utvalg Norske barnehager – en deskriptiv studie. Norsk tidsskrift for ernæring, 19(4), 1-12. https://doi.org/10.18261/ntfe.19.4.19
Finn bøker på hylla i biblioteket, eller søk i ORIA
Du finner både bøker og artikler i ORIA
Frykt - angst (psykologi) - og frykt for mat: 152.46
Matservering--førskoleopplæring og barneskoleopplæring 372.1716
Kosthold/Ernæring - helse: Barn og unge 613.2083
Barnehage: 372.21 - enkelte titler
Kokebøker, matlaging: 641.5 - 641.5622
OM hvordan søke i ORIA, se guiden
Rammeplan for barnehagen
Kropp, bevegelse, mat og helse.
Forskrift
Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Lovdata
Retningslinjer
Bøker
Søk i ORIA, eller let på hylla, se ovenfor - et utvalg av bøker nedenfor:
Barn, matmot og måltider Helsefremmende og pedagogisk praksis by Call Number: 613.2083 HelPublication Date: 2021- Matmot i barnehagen : En studie av toåringers matneofobi og kosthold og hvordan dette kan endres by Call Number: elektronisk tilgangPublication Date: 2019. [Doktoravhandling, Universitetet i Agder]
Børn, ernæring og måltider : tværfaglige perspektiver
Call Number: 613.2083 Bør- Fiskesprell - najsonalt kostholdsprogram
"Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Sammen med ansatte i barnehage og skole skaper vi sjømatglede, og gjør sjømat til et naturlig valg." Samarbeid på tvers av sektorer
Fiskesprell er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd, som sammen med fiskesalgslagene finansierer programmet. Alle våre tiltak er utformet i samarbeid med Helsedirektoratet og Havforskningsinstituttet
Call Number: elektronisk tilgjengelig
Food Neophobia
Food Neophobia: Behavioral and Biological Influences brings together academic and applied studies to give a comprehensive overview of this topic in both sensory and consumer science and pediatric psychology. The effects of food neophobia can have a huge impact on children's lives and an influence across their lifespan. Split into two main sections, the book focuses on both the environmental and biological aspects of food neophobia. It covers social, contextual and psychosocial factors that affect food neophobia. Sensory aspects of food neophobia are covered with chapters on disgust and sensation seeking, and genetic and evolutionary influences are also thoroughly discussed. The book is essential reading for academic researchers studying food neophobia from a sensory, consumer science and psychological perspective. It will also be of value to food product developers, especially those working on products for children. Finally, healthcare professionals treating patients suffering from food neophobia will be able to gain greater insight into this condition.
Call Number: 152.46 FooISBN: 9780081019313- Helsedirektoratet. Barnehage – mat, måltider, kosthold.
Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Veiledningsheftet Bra mat i barnehagen. Kartlegginger. Fiskesprell. Tips om kosthold for små mager.
Call Number: tilgjengelig elektronisk
- Hur barn gör måltid (Dissertation, avhandling Stockholms universitet) by Call Number: elektronisk tilgjengeligPublication Date: 2013
- Mat- og måltidsaktiviteter i barnehagenCall Number: 372.1716 Mat
- Måltider, fysisk aktivitet og miljørettet helsevern i barnehagen En undersøkelse blant styrere og pedagogiske ledere Rapport IS-0345 by Call Number: elektronisk tilgjengeligPublication Date: 2012
- Måltidspedagogik - mat- och måltidskunskap i förskolan.Call Number: 641.5622 Sep
- Måltidspedagogik i förskolan : ett lustfyllt lärandeCall Number: 371.1716 Sep
- Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet
Senteret er ett av ti nasjonale sentre under Kunnskapsdepartementet som alle har nøkkelroller for å utvikle kvaliteten på opplæringen. Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet er et ressurssenter for helsefremmende arbeid innen mat og fysisk aktivitet og for fagene mat og helse og kroppsøving.
Call Number: tilgjengelig elektronisk
Sansenes spiskammerCall Number: 641.5622 Alg
Artikler
Oppslagsverk
Rozin, P. (2015). Food Preferences, Psychology and Physiology of. I Wright, James D International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences. Oxford: Elsevier.https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.55047-8
Rolls, E. T. (2015). Taste and Smell, Psychology of. I Wright, James D International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences. Oxford: Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.55050-8
Idunn.no
Eksempel på søk i artikler på Idunn.no
barnehage* AND (mat OR matlaging OR måltid* OR kosthold* OR ernæring*) link til treff
Internasjonalt
Eksempler
Sepp, H., & Hoijer, K. (2016). Food as a tool for learning in everyday activities at preschool – an exploratory study from Sweden. Food & Nutrition Research, 60(1), 32603. doi:10.3402/fnr.v60.32603. Tilgjengelig fra Pubmed central https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055611/ central
Helland, S. H., Øverby, N. C., Myrvoll Blomkvist, E. A., Hillesund, E. R., Strömmer, S., Barker, M. & Bjørkkjær, T. (2021). Wow! They really like celeriac! Kindergarten teachers' experiences of an intervention to increase 1-year-olds’ acceptance of vegetables. Appetite, 166, 105581. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105581
Eksempel på søk:
Et utvalg artikler om barnehagen og mat/kosthold, fra søk i flere databaser via EBSCOhost databasvert
Et utvalg artikler om barns smakspreferanser - fra søk i flere databaser via EBSCOhost databasevert
Databaser for søk etter forskningsartikler
- Oria This link opens in a new window "Hele biblioteket i et søk" - søk etter bøker, rapporter, artikler, studentoppgaver, noter, musikk, lydbøker fra en mengde kilder (bibliotekkatalogen, tidsskriftarkiv og databaser som Web of Science, Scopus, Medline, Idunn, Norske tidsskriftartikler, Svemed+, i tillegg til åpne arkiver) . Logg på for å bestille lån og kopier og for å fornye egne lån. Samme brukernavn og passord som for fronter/canvas
- EBSCOhost This link opens in a new window Choose on ore more database: (Academic search complete, ATLA Religion Database,Business search complete, Cinahl Pluss with full text, EconLit, ERIC, Library, Information Science & Technology Abstracts, MLA International Bibliography, SocINDEX, Social Work Abstracts, SPORTDiscus ++). Søkegrensesnittet er satt opp med Basic search/Search mode: Find all my search term (=AND between two or more words). Dette kan endres om ønskelig
- Google Scholar This link opens in a new window Søkemotor.Søkemotor for vitenskapelig informasjon. Gir bl.a. treff på artikler utgitt av akademiske forlag, avhandlinger fra høyere utdanning, bøker, sammendrag og tekniske rapporter fra et vidstrakt forskningsområde.
- Idunn This link opens in a new window Søk etter artikler og bokkapitler innen fagområdene juss, pedagogikk, helse- og sosialfag, samfunnsfag, humanistiske fag, økonomi og naturvitenskap. Artikler i fulltekst fra mer enn 80 tidsskrifter utgitt av Universitetsforlaget og mer enn 90 åpent tilgjengelige forskningsbøker.
