Databaser (referansedatabaser /bibliografiske databser) og nettsteder for å finne forskningsartikler
Oversikt over databaser nedenfor etter filmen under
Filmen under gir deg en oversikt over databaser for søk etter forskningsartikler:
Hva er en database og hvilke databaser er aktuelle for mitt emne?
En referanse i en database (en post), er et treff i basen, og gir oss opplysninger om artikkelen. Du får også en lenke til hvor du kan finne fullteksten til artikkelen slik at du kan lese artikkelen
du søker altså ikke i hele teksten, men kun i opplysningene om artikkelen, som tittel og sammendrag, i tillegg til ord fra databasens emneord. Du kan ellers også søke på forfatters navn, år og eventuelt også hvilket tidsskrift som artikkelen er publisert i
Nedenfor finner du aktuelle databaser for sykepleie
velg Databaser
"Hensikten med en forskningsartikkel er å presentere ny kunnskap, mens en fagartikkel skal gjøre gjeldende kunnskap kjent" Lerdal, A (2012). Hentet fra Sykepleien.no. Et vitenskapelig tidsskrift (forskningstidsskrift) har krav om fagfellevurdering (peer Review/refereed). Tidsskrifter listet opp i Publiseringskanaler (NSD) er fagfellevurderte (nivå 1 og 2). Tidsskriftene vil også opplyse om de har en slik ordning, se tidsskriftets hjemmeside.
Databaser: Søk etter forskningforskningsartikler
Merk at MEDLINE databasen kan søkes via EBSCOhost søkegrensesnitt - alternativt via søkegrensesnittet PubMed.MEDLINE via EBSCOhost søkegrensesnitt inneholder alt innhold fra PubMed. Merk at du også kan søke samtidig i MEDLINE og CINAHL via EBSCOhost -NB søkes det samtidig i MEDLINE og CINAHL må du Ikke limit til peer review, da mister du treff fra MEDLINE basen! Se eventuelt databaseguiden om søk i CINAHL & MEDLINE
- CINAHL (EBSCOhost) This link opens in a new windowBeskrivelse fra Helsebiblioteket: Bibliografisk database som inneholder referanser til engelskspråklig litteratur om sykepleie og tilgrensende fag, bl.a. fysioterapi, ergoterapi og ernæring. Den inkluderer mest tidsskriftartikler, noen bøker og bokkapitler, avhandlinger, konferanserapporter og standarder for praksis. Inneholder en del kvalitativ forskning og pasienterfaringer. https://www.helsebiblioteket.no/innhold/lenker/databaser/cinahl Se ellers inforamsjon om databasen via EBSCOhost. http://support.ebsco.com/help/?int=ehost&lang=en&feature_id=Databases&TOC_ID=Always&SI=0&BU=0&GU=1&PS=0&ver=live&dbs=cin20jnh,cin20
- CINAHL & MEDLINE (EBSCOhost) This link opens in a new windowSøk samtidig i databasene CINAHL og MEDLINE via EBSCOhost søkegrensesnitt. Merk. IKKE avgrens til Peer Review dersom du søker samtidig i begge baser, da mister du treff fra MEDLINE basen. Søkes det i begge baser vil resultat vise treff fra begge basene, inkludert dubletter, treff som finnes i begge basene. Unike treff som vises vil være laver entall treff
- Google Scholar This link opens in a new window Søkemotor.Søkemotor for vitenskapelig informasjon. Gir bl.a. treff på artikler utgitt av akademiske forlag, avhandlinger fra høyere utdanning, bøker, sammendrag og tekniske rapporter fra et vidstrakt forskningsområde.
- Idunn This link opens in a new windowFinn norske artikler, fag - og forskningsartikler i fulltekst fra 79 tidsskrifter utgitt av Univ.forlaget, Blant annet flere helsefaglige tidsskrifter. Via Idunn finnes også ca 70 åpene tilgjengelige forskningsbøker
- MEDLINE (EBSCOhost) This link opens in a new windowFra Helsebibliotekets beskrivelse: Database innen medisin, sykepleie, odontologi, veterinærmedisin, helsestell og preklinisk vitenskap. Den har referanser til artikler fra internasjonale tidsskrifter fra 1946 og fremover. Mange referanser har engelsk sammendrag.https://www.helsebiblioteket.no/innhold/lenker/databaser/medline-ebscohost. Se mer informasjon om databasen https://www.nlm.nih.gov/medline/medline_overview.html
- Norske tidsskriftartikler (Norart) (Ikke oppdatert etter 2022) This link opens in a new window NORART - Referanser til norske tidsskriftartikler. "Referanser til artikler fra 1172 norske og nordiske tidsskrifter og årbøker innen alle fagområder, hovedsakelig fra 1980-2020. For noen tidsskrifter er også eldre årganger analysert. Noen artikler er fra 2021-2022. Tjenesten blir ikke lenger oppdatert"
- Oria This link opens in a new window"Hele biblioteket i et søk" - søk etter bøker, rapporter, artikler, studentoppgaver, noter, musikk, lydbøker fra en mengde kilder (bibliotekkatalogen, tidsskriftarkiv og databaser som Web of Science, Scopus, Medline, Idunn, Norske tidsskriftartikler, Svemed+, i tillegg til åpne arkiver) . Logg på for å bestille lån og kopier og for å fornye egne lån. Samme brukernavn og passord som for fronter/canvas
- Ovid (MEDLINE, APA PsycInfo, EMBASE, Cochrane) This link opens in a new window Finn artikler publisert i tidsskrifter via databaser som tilbys av Ovid (databasevert). Gir tilgang til følgende databaser: EMBASE (medisin), MEDLINE (Medisin, helse, sykepleie) og PsycINFO (psykologi, psykiatri). Mer om innholdet i de enkelte databasene finner du i Ovid
- PubMed (MEDLINE) This link opens in a new windowMEDLINE databasen i Pubmeds grensesnitt. MEDLINE er den største medisinske, helsefaglige databasen. Inneholder referanser til ca 6000 tidsskrifter tilbake til 1940 tallet. MEDLINE kan også søkes via Ovid, EBSCOhost, Scopus, Web of Science. Se også EMBASE databasen som tilbys via Ovid. Scopus dekker også EMBASE og MEDLINE fra 1996-. For systematiske søk anbefales søkegrensesnittet til Ovid, alternativt EBSCOhost.
- SveMed+ (NB ikke oppdatert etter 2019) This link opens in a new windowFinn referanser til artikler i nordiske helsefaglige fag- og forsknings tidsskrifter. Dersom online lenke ikke finnes, søk tidsskriftet i ORIA for å sjekke bestand UiA, eller kopibestilling. Ikke oppdatert etter 2019. God å bruke i en startfase da du enkelt kan finne engelske ord fra søk på norsk
Flere databaser, se vår A-Z liste
Finn engelske søkeord - tips
Norsk oversettelse av MeSH (Medical Subject Headings - emneord brukt i MEDLINE og Svemed+), se mesh.uia.no
Søk på norsk i databasen SveMed+ Legg merke til MeSH og engelske ord som er brukt og bruk aktuelle ord videre i dine søk i CINAHL & MEDLINE. Merk ellers at SveMed+ basen er ikke oppdatert etter 2019
Se også CINAHL Subject headings knappen i CINAHL databasen - mulig CINAHL bruker et annet emneord enn MEDLINE for ditt emne
om søk i CINAHL & MEDLINE (EBSCOhost)
Filmen gjennomgår et strukturert søk i CINAHL og MEDLINE for å finne forsknignsresultater på et avgrenset klinisk spørsmål.
I søket er valgt Avansert søk, med søkemodusen: Boolean/Phrase (Se oppsett under søkeboksen(e))
Se også filmene:
PICO. Om å fokusere søkespørsmålet med PICO-PICo-PO og tilsvarende, Fra spørsmål, valg av søkeord, finne søkeord og utføre søket. Gå til søkeguiden for CINAHL & MEDLINE
Lagre søk og treff. Skrive ut søkehistorikken. Gå til søkeguiden for CINAHL & MEDLINE
Mer hjelp i søkeguiden for CINAHL & MEDLINE (EBSCOhost). Gå til guiden
ORIA biblioteksøket
- I ORIA finner du, bøker, fag- og forskningsartikler, tidsskrifter, oppslagsverk, studentoppgaver, musikk og filmer, m.m.
- ORIA er god å bruke når du
- vil finne tilgang til kjente bøker og artikler, Se mer om bøker og plassering i biblioteket
- trenger bøker eller studentoppgaver om et emne,
- foreta enkle emnesøk på artikler
- bestille lån og kopier dersom dokumentet ikke er tilgjengelig på din bibliotekavdeling
- Se ellers fanene for søk etter forskningsartikler
Mer Søketips finner du i ORIA guiden
- Google book search This link opens in a new window Søkemotor Digitaliserte bøker hvor innholdet er gjort søkbart.
I de kliniske oppslagsverkene (Norske elektronisk legehåndbok, UpToDate og BMJ Best practice) finner du rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander /sykdommer og symptomer. Inneholder råd og anbefalinger basert på kvalitetsvurdert og oppsummert forskning.
- BMJ Best practice This link opens in a new window Kunnskapsbasert oppslagsverk. Oppsummert forskning. Dekker diagnoser, prognoser, behandling og forebygging. Inkludert Clinical Evidence. "In a single source we have combined the latest research evidence, guidelines and expert opinion – presented in a step-by-step approach and covering prevention, diagnosis, treatment and prognosis. BMJ Best Practice gives medical professionals the best available information for any clinical situation. Regularly updated, it draws on the latest evidence-based research to offer step-by-step guidance on diagnosis, prognosis, treatment and prevention. BMJ Best Practice is your instant second opinion"
- International Encyclopedia of Public Health This link opens in a new window "An authoritative and comprehensive guide to the major issues, challenges, methods, and approaches of global public health. This encyclopedia will cover all dimensions of the field, from details of specific diseases to the organization of social insurance agencies. A significant percentage of the articles will cover public health aspects of diseases and conditions. Other articles will survey aging, diet, injuries, ethical and legal subjects in public health, measurement and modeling, consumerism, anthropology and sociology, economics, the history of public health, and global issues"
- International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences (2nd ed, 2015) This link opens in a new window
- MeSH (Norsk) This link opens in a new window Norsk oversettelse av Medical subject headings (MeSH) - kontrollerte emneord brukt i databasene Medline og Svemed+. Cinahl subject headings (kontrollerte emneord i Cinahl databasen) bygger også på MeSH
- Norsk elektronisk legehåndbok This link opens in a new windowNorsk elektronisk legehåndbok (NEL) er et kunnskaspbasert helsefaglige oppslagsverk. Artiklene gir rask oversikt over oppdatert forskning på spørsmål som angår diagnose, behandling, prognose og forebygging for en rekke tilstander. Krever tilkobling mot UiA med pålogging eduVPN. Du må logge på NEL, velg ikonet for pålogging , knappen øverst til høyre, og velg deretter Logg inn. (Du skal ikke oppgi brukernavn og passord)
- Ordnett.no This link opens in a new window Ordbøker fra Kunnskapsforlaget: Engelsk-norsk, Stor engelsk-norsk, Engelsk-norsk medisinsk, Medisinsk ordbok, Norsk ordbok, Fremmedord, Norsk-engelsk, Stor norsk-engelsk, Norsk-engelsk medisinsk, Norske synonymer, Nynorsk, Teknisk engelsk-norsk, Teknisk norsk-engelsk, Fransk-norsk, Norsk-fransk, Spansk-norsk, Norsk-spansk, Tysk-norsk, Norsk-tysk.
- Oxford Reference This link opens in a new window Oppslagsverk. Ordbøker, tverrfaglig dekning, også medisin, sykepleie, psykologi. "As you browse through Oxford Reference, you may find results that range from short-entry, general reference to more in-depth articles on specialized subjects. See below for more information on the services and collections available through this resource."
- UpToDate This link opens in a new windowKunnskapsbasert oppslagsverk. Dekker diagnoser, prognoser, behandlings anbefalinger og forebygging. Det gjøres jevnlig søk i en rekke databaser og tidsskrifter for å finne den beste og mest oppdaterte forskningen. Dobbel fagfellevurdering (peer review). Krever tilkobling UiA med eduVPN (selv om du befinner deg på Campus. Alternativt: bruk en stasjonær maskin, feks kontor maskin, eller PC i biblioteket. Legg merke til at du kan opprette brukerkonto (dette må gjøres via en av de følgende tilkoblingsmåtene først. Deretter får du tilgang uavhening av om du er på eduVPN eller stasjonlær maskin)
mer informasjon om kildevalg på Helsebiblioteket, Kunnskapsbasert-praksis.no
En retningslinje er systematiske utviklede råd og anbefalinger til hjelp for å finne passende tiltak for en definert klinisk problemstilling. Gis ut av flere organisasjoner.
- Center for Kliniske Retningslinjer This link opens in a new window Formål med Center for Kliniske Retningslinjer - Nationalt Clearinghouse for Sygepleje er: At kvalitetsvurdere kliniske retningslinjer - fagligt & metodisk. At oprette og vedligeholde en base af godkendte kliniske retningslinjer At indgå i et nationalt og internationalt samarbejde om udvikling af kliniske retningslinjer At udpege områder for en fremtidig forskningsindsats At iværksætte og indgå i forskningsaktiviteter på nationalt og internationalt niveau At iværksætte og indgå i undervisningsaktiviteter med henblik på at styrke kvaliteten og udviklingen af kliniske retningslinjer At formidle viden om eksisterende kliniske retningslinjer
- Fagprosedyrer (Nasjonalt nettverkt for fagprosedyrer) This link opens in a new windowMerk: "I februar 2021 ble det besluttet i Helsebiblioteket at de fagprosedyrene som var igjen på nettsidene skulle avpubliseres" Flere av prosedyrene er tilgjengelige i eHåndboka hos OUS:
- Kliniske retningslinjer, veiledere og anbefalinger (Lenker fra Helsebiblioteket) This link opens in a new window Lenker gitt fra Helsebiblioteket. norske retningslinjer, prosedyrer, behandlingsanbefalinger og veiledere for forebygging, diagnostikk, behandling og oppfølging.
- VAR Healthcare This link opens in a new window
- RNAO Best Practice Guidelines This link opens in a new window Registered Nurse's Association of Ontario er en sykepleiefaglig institusjon som lager gode retningslinjer
En systematisk oversikt er en litteraturstudie der forfatterne har brukt en systematisk og tydelig framgangsmåte for å finne, velge ut, vurdere og oppsummere all forskning om et definert forskningsspørsmål (vanligvis om effekt av tiltak). S. 7 i Slik oppsummer vi forskning
Du finner oversikter utgitt av ulike institusjoner og organisasjoner, se nettsteder og databaser nedenfor. Men de fleste oversikter blir publisert i tidsskrifter - disse kan du finne på samme måte som du søker original studier (resultat fra et enkelt forskningsprosjekt) i databaser som CINAHL og MEDLINE.
Les mer
Reinar, L.M. & Jamtvedt, G. (2010). Hvordan skrive en systematisk oversikt?. Sykepleien Forskning, 5(3):238-246. https://doi.org/10.4220/sykepleienf.2010.0121
Systematiske oversikter på Helsebiblioteket
Slik oppsummerer vi forskning/Folkehelseinstituttet
Hvordan skrive en systematisk oversikt?. Artikkel i sykepleien.no
Omsorgsbiblioteket
Se også Omsorgsbibliotekets kunnskapsoppsummeringer / og omtale av oversiktene i Omsorgsbiblioteket
- Cochrane library This link opens in a new window Cochrane library innholder flere deldatabaser, Cochrane reviews /systematiske oversikter fra Cochrane), Other reviews (sammendrag og kritisk kommenteret oversikter fra andre (DARE, HTA og EED), CENTRAL (største oversikt over randomiserte kontrollerte studier) innen helsefagene
- Epistemonikos This link opens in a new window "The aim of Epistemonikos is to provide rapid access to systematic reviews in health. A unique feature of Epistemonikos is that it links together systematic reviews, broad syntheses of reviews and primary studies, thus providing a highly efficient method for searching. In addition, it includes translations of the titles and abstracts of included records to facilitate searching in different languages and it is continually updated by searching multiple sources of systematic reviews and broad syntheses of reviews. Epistemonikos is not a comprehensive database of health research. It only includes primary studies that have been included in a systematic review." Epistemonikos søker systematisk i PubMed og andre databaser etter relevante systematiske oversikter og oversikter over oversikter om behandling, diagnose, prognose, skade, og etiologi.
- JBI Evidence Synthesis This link opens in a new window "JBI Evidence Synthesis is an official journal of JBI. It is an international peer-reviewed, online journal that publishes manuscripts encompassing evidence synthesis and healthcare. JBI Evidence Synthesis seeks to disseminate rigorous, high-quality research that provides the best available evidence to inform policy and practice through the science and conduct of systematic and scoping reviews"
- Folkehelseinstituttet - Oppsummert forskning for helse- og velferdstjenesten (tidligere rapporter fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten) This link opens in a new window Temaside om oppsummert forskning for helse- og velferdstjenesten. En forskningsoversikt er resultatet av sammenfattede, relevante forskningsresultater på et gitt tidspunkt. Kunnskapssenteret for helsetjenesten ble slått sammen med folkehelseinstituttet fra januar 2016, rapporter utgitt av Kunnskapssenteret vil også finnes på FHI
- SBU Utvärdering This link opens in a new window SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. SBU Utvärdering = omfattar både etablerade metoder (gula rapporter) och nya metoder (Alert). Publikationerna är baserade på systematiska litteraturgenomgångar som utförs av SBU:s projektgrupper. Sammanfattning och slutsatser godkänns av SBU:s nämnd och råd respektive Alertråd.
SveMed+ (NB ikke oppdatert etter 2019)
Idunn.no
Bla/eller søk i innhold - helsefaglige tidsskrifter
Søk i tidsskriftenes nettsteder, eller bla i de enkelte heftene
Nordisk sygeplejersforkning og flere via Idunn.no
Tidsskrift for den Norske legeforning
Nordic journal of nursing research (artikler hovedsakelig på engelsk) men kontekst nordisk - noen eksempler søkt på Norway
Norske tidsskriftartikler (Norart) - Link til NB
Merk: Ikke oppdater etter 2021
Søk i ORIA
avgrens til ønsket materialtype: artikler/fagfellevurderte tidsskrifter - filtrer på ønsket språk, se valg i trefflisten til høyre
Kunnskapspyramiden organiserer de forskningsbaserte kildene i nivåer etter grad av oppsummering og anvendbarhet i klinisk praksis Høyest oppe finner du de kunnskapsbaserte oppslagsverkene, deretter retningslinjer, systematiske oversikter, og nederst enkeltstudier som oppsummerer resultat kun fra et forskningsprosjekt
Mer informasjon
Les mer om Kunnskapspyramiden på nettsiden Kunnskapsbasert praksis/Helsebibloteket.
A beginner's guide to critical thinking and writing in health and social care
Studentoppgaver kan gi tips om struktur - og litteraturtips (bøker, forskningsartikler relevante også for ditt emne. Sjekk litteraturlister). Merk at det finnes både gode og mindre gode studentoppgaver så ikke følg struktur ukritisk
Du kan søke etter tidligere studentoppgaver i flere databaser og nettsteder, her noen eksempler
- Oria This link opens in a new windowAvgrens treff til materialtype, avhandlinger- eller masteroppgaver, studentoppgaver
- Google Scholar This link opens in a new windowVia søk i Google scholar får du treff både på forsknignsartikler, rapporter og studentopgaver. Søker du på norsk eller svensk finner du typisk studentoppgaver, eller artikler fra idunn.no eller rapporter utgitt av norske institusjoner
Via søk i Google Scholar (en del av Google, den mer "vitenskapelige delen") finner du både artikler publisert i forskningstidsskrifter, rapporter og studentoppgaver. Søker du med norske eller svenske ord, finner du typisk artikler publisert via idunn.no, sykepleie.no - eller norske rapporter, eller for det meste studentoppgaver
Sjekk typisk de første 30-60 treffene for relevans
Se eventuelt søketips under siden Søkeveiledninger
Google Scholar er også god å bruke for supplerende/oppfølgende søk, for å finne artikler som siterer en relevant artikkel du allerede kjenner til, eller for å finne lignende artikler
Via Google Books finner du bøker, og kan lett se utdrag av innholdet fra mange av de
- Google Scholar This link opens in a new window Søkemotor.Søkemotor for vitenskapelig informasjon. Gir bl.a. treff på artikler utgitt av akademiske forlag, avhandlinger fra høyere utdanning, bøker, sammendrag og tekniske rapporter fra et vidstrakt forskningsområde.
- Google book search This link opens in a new window Søkemotor Digitaliserte bøker hvor innholdet er gjort søkbart.
